Mille-flódni és barbecue: ezt esszük idén a Balatonnál

2016. február 6. 10:48
Bezerics Dániel és Laposa Bence, a badacsonytomaji Kishableány alapítói a Hold utcai vásárcsarnokban mutatták be az idei nyár part menti harapnivalóit. A trend a barbecue lesz, de szót kap a flódni is egy újragondolt formában. Április 29-én már nyitnak is.

A badacsonytomaji Kishableány a Töltött Hold Gasztrovíkend keretében tartotta meg sajtótájékoztatóját pénteken, melynek keretében volt szó tervekről, misszióról és arról is, hogy várhatóan mi lesz az idei év slágere. Elsőként megtudtuk: elkészült a Balatoni Gasztrotérkép második része, immár lefedve a Balaton északi partjának egészét. Készülőben a déli part feltérképezése is, a cél, hogy a térkép körbeérje a Balatont.


A gasztrotérképet itt lehet ingyen elcsípni

A Kishableány Hold utcai vásárcsarnoki sajtótájékoztatóra elhozott kínálatában jelen volt Bezerics Dániel rozéja, valamint Laposa Bence olaszrizlingje.


Egy 2014-es gyöngyöző


És egy már friss, 2015-ös olaszrizling

A tavalyi év sikerszáma, a hotdogot vízre álmodó harcsahurkás vízikutya nem maradhatott el az alkalmi étlapról.

Bezerics Dániel keszthelyi borász elmondta: idén újdonsággal bővül a Kishableány kínálata: a pizza-hamburger-vízikutya hármas mellett megjelenik a street foodban irányadó trend szerinti barbecue valamilyen formában, hableányosra fordítva. 

Az idei év várható sikerszáma pedig a mille-flódni, ami a mille feuille és a flódni ötvözete: a hagyományos többféle töltelékrétegek tejszínes főzött krémmé alakultak át szilvalekvárral kiegészülve, az egyes rétegeket pedig karamellizált házi leveles tészta választja el egymástól.

Laposa Bence badacsonyi borász és Bezerics Dániel arról is beszélt, hogy a Kishableány az elsők között indult olyan balatoni büfé, mely „smart casual restaurant”–nak számít, azaz fontosnak tartja a minőségi és helyi termelőktől származó alapanyagok felhasználását. Mint mondták, nem egyszerű megvalósítani az 50 kilométeren belüli helyi termékek beszerzését nagy szériában való termelésre, de a kialakult kapcsolatokra a többi helyi vendéglátó egység is tud majd támaszkodni.

Beszéltek arról is: missziós tevékenységet folytatnak azáltal, hogy a vendéglátóiparban az olcsó mirelitáru helyett a helyi minőségi alapanyagot favorizálják. A valódi balatoni és országos paradigmaváltáshoz építőkövekre van szükség – hívták fel a figyelmet, hangsúlyozva: a Kishableány ilyen építőelem a balatoni gasztronómiában.

Szó esett arról is, hogy a keszthelyi Pannon Egyetem Georgikon Karával együttműködve a Kishableány integrálja a helyi gazdákat a termelési folyamatokon keresztül, így kizsákmányolás helyett a termelői életnek visszatér a becsülete, a valódi értéke – fogalmaztak az alapítók. Felmerült egy Balaton-brand ötlete is.


Bezerics Dániel egy palack borral a kezében

Végül megtudtuk azt is, hogy a téli kreatív álom után a Kishableány április 29-én nyitja meg kapuit, és szeptember közepéig várja vendégeit. 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés