A téli Pest még nem igazán talált rá a Balatonra

2015. december 29. 16:38

Kardos Gábor
Mandiner.Balaton
Eddig miért nem szilvesztereztünk a Balatonnál, kérdezi az Origo cikke. Majd meg is válaszolja: mert nincs ott semmi olyankor. Pedig mi idén is a Balatonon szilveszterezünk.

Tévedés az Origo cikke: mi idén is a Balatonon szilveszterezünk. Ott legalább megszabadulsz a pesti szilveszterekre jellemző kényszeres bulimigrációról, miszerint mindig máshol van „a tuti buli”, de mire odaérne a társaság, addigra már persze fos lesz, ezért megint tovább kell állni, satöbbi. Na, ennél nagyobb lúzerséget elképzelni is nehéz és a Balatonon ez a (legnagyobb) veszély nem fenyeget.

Jég a Balatonon egyre ritkábban van, de a globális felmelegedés nem a mi sarunk. Viszont bónuszként magasabb helyekről (például Badacsonyból) egy sor tűzijátékot is meg lehet nézni éjfélkor. Ja, és december 31-én lehet úszni a tapolcai Malom-tó viszonylag meleg vizében, másnap meg lehet csobbanni Szigligeten a Balatonban, ami a két legtutibb nyilvános szilveszteri program ebben az országban.

Anno a Balaton-Átcsúszás szervezése kapcsán kezdtünk komolyabban foglalkozni a téli Balaton attrakcióival. Korábban ugyanis még a mainál is nagyságrenddel kisebb turisztikai kínálat volt télen. A Balatoni Kör amúgy több programmal is készül, de az alap probléma, hogy eleve értelmetlen egy pesti-nagyvárosi kínálatot várni a téli Balatontól. Aki ilyesmit akar, úgyis Pesten marad, vagy elmegy olyan világvárosokba, ahol hasonló vagy még nagyobb program- és komfortkínálat van.

Az Origo cikkében elsősorban a cím, a lead és a szerző személyes felvezető szövege zavart, mert egyrészt negatív előítéletekre épül, másrészt félrevezető: olyan igényeket támaszt, melyeknek szerintem nem is szabad megfelelnünk a jövőben sem. Az urbanizáltabb kínálat alapjának is inkább egy belső balatoni urbanizációnak és egy erősebb belső keresleti-kínálati piacnak kellene lennie, mivel félmillió ember lakik a Balatonnál.

Nekik is vannak szilveszteri programjaik és voltak is az utóbbi párszáz évben mindig, csak nem olyanok, mint amikről a cikk szól. Azok többnyire egy adott pesti vendégkörre vannak kalibrálva, eleve nekik szólnak. Ez nem baj, épp csak nem ennyi a Balaton, hanem jóval több. Akinek tömeg kell és a csendes tópart élővilága úgy summázható „hogy nincs ott semmi” meg „nincs kitalálva”, az meg jöjjön július végén.

A cikk címét úgy módosítanám: A TÉLI PEST még nem igazán talált rá a Balatonra (és arra, hogy pont az a jó benne, ami tényleg egészen MÁS). Ezek nagyvárosi, sőt: nem is annyira pesti, hanem belbudai szempontok. Nem balatoni perspektívából íródott a cikk. Tök jól összefoglalt egy bizonyos kínálatot egy bizonyos rétegnek, de nagyon nem igazságos ezt végső tutifrankóként, mint az egész téli Balatont leírni (pláne e szó negatív értelmében, amit a cím és a lead határozottan állít).

Akkor mik vagyunk, mi balatoniak? Indiánok egy rezervátumban?

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 32 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez a fickó nem tudja mit beszél...

"Ezek nagyvárosi, sőt: nem is annyira pesti, hanem belbudai szempontok."

Szeretném tisztelettel megkérdezni, hol van "Belbuda"? Mármint úgy a térképen hol keressem?

Sajna ez a melegedés nem segít. Régebben, amikor néhány évente befagyott a tó, akkor a társasággal lementünk úgy négy napra egy jól fűthető házba, és napközben koriztunk aztán buliztunk. Aztán kevesebb kori több buli, a végén meg regenerálódás...Ha lenne jég, még ma is mennék.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés