Régészetrajongók, Keszthelyre menjetek!

2015. szeptember 16. 12:16
A régészet lesz a keszthelyi Balatoni Múzeum fő tematikája a Kulturális örökség napjai alkalmából szervezett rendezvénysorozatnak. Zala megyében további három településen szerveznek még rendkívüli épületbemutatást, tárlatvezetést szombaton és vasárnap.
A Balatoni Múzeum szombati programjai a honfoglalás korához kapcsolódnak. Árpád népe – Gyula népe: A honfoglaló magyarok emlékanyaga a Közép-Tisza vidékén címmel nyílik időszaki kiáltás. A családi délutánon solymász-, íjászbemutatót tartanak, a gyermekek pedig a jurta építésében vehetnek részt – mondta el Németh Péter múzeumpedagógus. Vasárnap délután Haász Gabriella történész Ha kimegyek a doberdói harctérre című, képes élménybeszámolójával folytatódik a program. A történész az első világháború 100. évfordulója alkalmából tett körutazást az egykori olasz fronton, a történeti eseményekről szóló előadásában a doberdói fennsíkon készült fotókat mutatja be. Havasi Bálint, a múzeum igazgatója Használati útmutató régészekhez címmel aktuális kérdésekről tart humoros hangvételű előadást – ismertette Németh Péter. 
 
A múzeumpedagógus szerint emberek nagy része nem tudja, mit tegyen, ha régészeti leleteket talál a telkén. Nem ismerik a szabályokat, ezért gyakran hibásan döntenek. Ha viszont „az értékesnek vélt kincset” beviszik a múzeumba és szakemberekhez fordulnak, időt és pénzt spórolhatnak meg – magyarázta. A Szendrey-telepen Petőfi Sándor özvegyének szülőházát nyitják meg szombaton a látogatók előtt. A keszthelyi Georgikon Kar kezelésében lévő emlékszobában a kar oktatói – Lukács Gábor és Tóth Éva - Szendrey Júlia, a tragikus sorsú múzsa címmel tartanak előadást. Vonyarcvashegyen, a dombtetőn épült kápolnánál a Szent Mihály-hegy Védő és Vendégváró Egyesület tagjai várják a vendégeket. Körbevezetik a látogatókat a Szent Mihály kápolnában – az ország egyetlen halászkápolnájában. Séta közben felidézik a műemlék jellegű épület történetét és a hozzákapcsolódó legendát. A néphit szerint a kápolnát 1729-ben emelték, a pusztító balatoni viharból megmenekülő 40 halász emlékére.
 
A zalai megyeszékhelyen az egykori zsinagógát Stern József tervei alapján, Morandini Tamás építőmester irányításával 1903-1904-ben emelt épültet mutatják be a látogatóknak. Az 1983 óta  hangverseny- és kiállító-teremként működő intézményben a zalaegerszegi zsidóság emlékezete című állandó kiállítást, valamint Szényi Zoltán festőművész és csoporttársainak időszaki kiállítását is megtekinthetik az érdeklődök. Nován a Plánder Ferenc Helytörténeti Múzeum csatlakozott az örökség napjai programhoz. Az egykori tiszttartói lakásban kialakított kiállítóhelyen a göcseji nép táplálékkészítési és étkezési szokásait mutatják be.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés