Kék Hullám Zászlót kaptak a legjobb balatoni strandok

2015. július 1. 13:56
Nyolc csúcsstrand van a Balatonnál az idén megújult a Kék Hullám Zászló balatoni strandminősítő rendszer szerint. A szigorúbb pontozással és csillagokkal történő rangsorolásban a nevezett strandok közül a 8 legjobb kapott három-, 14 kettő- és 5 egycsillagos minősítést.

Idén megújult a Kék Hullám Zászló balatoni strandminősítő rendszer, a szigorúbb pontozással és csillagokkal történő rangsorolásban a nevezett strandok közül a 8 legjobb kapott három-, 14 kettő- és 5 egycsillagos minősítést. A díjakat Gyenesdiáson adták át, a minősített fürdőhelyek többségükben északi parti fizetős strandok. Balassa Balázs, a tó körüli önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség elnöke elmondta: a 12. éve működő minősítési rendszerben a korábbi évek gyakorlatához képest idén újdonság volt, hogy a bíráló bizottság – amelybe bevontak balatoni civil szervezeteket is – nem a szezonra való felkészülésekor, hanem a nyitások után, üzemelés közben látogatta meg a nevezőket. A vizsgált szempontok közé tartozott egyebek között a vízi mentés, a megfelelő vízminőség mellett a látogatók kényelmét, komfortját biztosító szolgáltatások színvonala, a mozgáskorlátozottak és a kisgyermekes családok kiszolgálása, a sportolási lehetőségek, a vizesblokkok felszereltsége, tisztasága, a játszóterek árnyékolása vagy a meder állapota. Értékelték a vendéglátóegységek kínálatát, az értékmegőrző, wifi-hálózat vagy a kerékpártárolók meglétét és a parkolókat is. 

 
A strandokat 1, 2 vagy 3 csillaggal rangsorolták, emellett különdíjakat is kiosztottak. A legcsaládbarátabb strand a balatonfüredi Esterházy-strand lett, a leginkább kerékpárosbarát  a balatonberényi községi strand, a legsportosabb pedig a vonyarcvashegyi Lidó. A legjobb balatoni szabadstrand a balatonboglári Platán lett, míg a legtöbb pontot elérőnek járó jutalmat a balatongyöröki községi strand nyerte el. Háromcsillagos minősítést kapott a Lidó (Vonyarcvashegy), az Esterházy-strand (Balatonfüred), a Kisfaludy-strand (Balatonfüred), a csopaki, a szigligeti és a balatongyöröki községi strand, a Napfény strand (Balatonlelle), a Diási Játékstrand (Gyenesdiás). Kétcsillagos minősítést kapott a Fövenyfürdő (Balatonfűzfő), az ábrahámhegyi, a zánkai, az alsóőrsi, a balatonberényi községi fürdő, a balatonakali strand, a Wesselényi-strand (Balatonalmádi), a balatonszárszói és a balatonfenyvesi központi strand, a Badacsony strand (Badacsonytomaj), a Platán strand (Balatonboglár), a balatonföldvári Keleti Strand, a városi strand (Keszthely) és a zamárdi Nagystrand. 
 
Egycsillagos minősítést ért el a Helikon Strand (Keszthely), a Libás strand (Keszthely), a Badacsonytomaj városi strand, a Tobruk strand (Balatonfűzfő) és a siófoki Nagystrand Siófok. A rendezvényen Ruszinkó Ádám turizmusért felelős helyettes államtitkár arról beszélt, hogy az elmúlt években elkezdett a Balatonhoz szokni egy igényesebb hazai és egy felfedező szellemű, új élményeket kereső külföldi vendégkör is. Az üdülőrégió ugyan az újrapozicionálás állapotában van, de bátran állítható, hogy Közép-Európa bármely üdülőhelyével felveszi a versenyt és jó úton jár ahhoz, hogy többszezonos úti céllá váljon. Hangsúlyozta, a Balatonnak a hazai turizmusban kiemelt szerepe van, az üdülőrégió turizmusát pedig alapjaiban határozza meg a strandok állapota, vendégigényekre reagálása.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés