Vidék a Balaton mellett

2015. június 26. 15:04

Kemény Zsófi
Litera
Itt szüret van, itt zúg a traktor, azt ugatja és morogja a kutya, itt a metszőollók metszenek, a daráló darál, a nagymamám is darál, a szüretelő vendégek vendégeskednek, az anyukám cseveg, a nagyapám mindenkinél hangosabban hallgat.

„Még süt a nap. Érdekes, pedig már hullanak a narancseprek, sőt, már rohadt narancsepret is láttam a földön. Rohadni pedig csak ősszel szoktak a dolgok. Meg tavasszal, télen és nyáron. A Balaton légvonalban maximum két kilométerre van, de ez mindegy. Mindegy ugyanis, hogy tulajdonképpen »a balatonon« vagyunk, ha egyszer nem látni innen a konkrét tavat, nem érezni innen a konkrét fílinget, nem szagolni innen a konkrét döglötthal-szagot. Ez nem is a Balaton vidéke, ez csak egy újabb unalmas vidék a Balaton mellett.


Ezekben a pillanatokban egész kicsi vagyok, 4-5 éves, de máris tisztán érzem, hogy minden, ami valaha hozzánk, a családunkhoz, hozzám tartozott, az ócska és gagyi. Nem az igazi. Szerencsére azt is érzem ugyanilyen tisztán, hogy ami szerintem az igazi, az a másiké, a másik szerint, ami igazi, az enyém, és így szépen kioltják egymást az igaziságok, és kiderül, hogy minden igazi és nem, így aztán lehet, hogy minden csak simán - van. Csak ami nálam van, nem igazán van.

Itt nyugalom van és békesség. Meg egy fenét. Itt szüret van, itt zúg a traktor, azt ugatja és morogja a kutya, itt a metszőollók metszenek, a daráló darál, a nagymamám is darál, a szüretelő vendégek vendégeskednek, az anyukám cseveg, a nagyapám mindenkinél hangosabban hallgat. És minél többet iszik, csak annál hangosabban és lassabban hallgat. Ezekkel vagyok elfoglalva. Persze igazából nem. Igazából a nővéremmel állunk, és nem értjük a világot. Pontosabban próbáljuk érteni, próbáljuk felfejteni a szálakat, és próbálunk megvilágosodni. Sikerül is nyilván. Nagyon fontos pillanatokat élünk át; most alakítjuk a gyerekkori emlékeinket. Ezzel tisztában is vagyunk, és kellően óvatosan állunk a dologhoz.”
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés