Sokszínű programokkal vár Zalában a Múzeumok éjszakája

2015. június 16. 11:59
Valamennyi korosztályt megszólító, változatos programokkal készülnek a múzeumok éjszakájára Zalában: a megyeszékhelyen a múzeumok mellett megnyitja kapuit a könyvtár, a törvényszék és az egykori zsinagóga.

Keszthelyen Balatoni csata címmel nyílik kiállítás, míg Nagykanizsán az emberré válás folyamatával összefüggő tudományos kutatások legújabb dokumentumait mutatják be, az egervári Nádasdy-Széchényi-várkastélyban pedig rendhagyó tárlatvezetést tartanak - ismertették a szervezők. Zalaegerszegen a Göcseji Múzeum történészei formabontó tárlatvezetésre, fotótörténeti kalandozásra, arcrekonstrukciós foglalkozásra invitálják a látogatókat. A múzeumkertben koncerteket tartanak, a Göcseji Falumúzeumban pedig a Ripacsok Irodalmi Színjátszó Kör a heszperidák kertjéből ellopott aranyalma történetét mutatja be Paraszt Párisz, avagy a göcseji alma dicsérete címmel. A programsorozathoz idén első alkalommal a Deák Ferenc Megyei Könyvtár is csatlakozott: Zala megye régi térképeken címmel a történelmi Zala megye ábrázolásait mutatják be a kezdetektől napjainkig. A kézműves foglalkozáson könyvkötő segít minitékát készíteni, és megnyitják a könyvritkaságokat rejtő páncélszekrényt. A Városi Hangverseny és Kiállítóteremben a XX. század első felében készült zsidó képzőművészeti alkotásokból nyílik kiállítás. 

 
A Zalaegerszegi Törvényszéken tárlatvezetést tartanak, a történelmi sétán megtekinthetik a bíróság épületéről készült felvételeket, a régi kiállítási tárgyakat, és látható lesz többek közt egy pincebetöréshez használt álkulcs is. Míg a megyeszékhelyen a múzeumok éjszakáján rabomobillal lehet „városi sétát”, körutazást tenni, Keszthelyen DOTTÓ kisvasút köti össze a helyszíneket. A „Balaton fővárosában” tizenöt belvárosi múzeum tart nyitva a múzeumok éjszakáján, a sétálóutcától a Helikon Kastélymúzeumig zászlóforgatók vonulnak fel, a Georgikon Majortörténetei Kiállítóhelyen családi programokat szerveznek. 
 
A Balatoni Múzeumban a programok a június 20-án nyíló Balatoni csata című kiállítás tematikájához illeszkednek: haditechnikai és katasztrófavédelmi bemutatókat, előadásokat tartanak, a tábortűz mellett katonadalokat tanítanak, és a látogatók kipróbálhatják a katonai arcfestést is. A Helikon Kastélymúzeumban korhű ruhába öltözött vezetők kísérik végig a látogatókat a főúri enteriőr kiállításon, míg a tükörteremben örökzöld olasz slágerek és népszerű operarészletek hangzanak el. Nagykanizsán, a Thúry György Múzeumban a június 20-án nyílik meg Egyszer volt... az ősember - Legyél Te is Kőkor szaki! címmel nyílik kiállítás: a december 31-ig megtekinthető tárlaton az ősember és az emberré válás folyamatával összefüggő leleteket, a tudományos kutatások dokumentumait mutatják be.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés