Vasárnapi zárva tartás: bajban a balatoni kisüzletek

2015. június 13. 16:15
Rosszul sült el a vasárnapi zárva tartás elrendelése a Balaton körül: nem a kis üzletek forgalma nő, hanem a bevásárlóközpontoké, mert szombaton ott vásárolnak be két napra az emberek, nem a kisebb üzletekben, ahová korábban többen betértek, mint ma – írja a Magyar Nemzet.
Sok Balaton-parti kistelepülésen jelentősen visszaesett a boltok szombati forgalma is, egyre több vásárló ugyanis a vasárnapi zárva tartásra készülve szombaton nem a kisebb üzletekbe, hanem a bevásárlóközpontokba megy, és ott vásárol be két napra – írja a Magyar Nemzet
 
Balassa Balázs, a Balatoni Szövetség elnöke, Szigliget polgármestere szerint a kedvezőtlen tendenciáról már több településvezető és turisták is beszámoltak neki. Pedig a vasárnapi zárva tartással épp az volt a kormány egyik célja, hogy a multik helyett a kisebb üzleteket, családi vállalkozásokat hozzák helyzetbe. Most viszont – ha közvetve is – a nagy bevásárlóközpontokat segítik. Balassa Balázs szerint a kisebb üzletek folyamatosan jelzik a problémáikat.
 
Balassa szerint bár minden olyan engedmény üdvözlendő, amely segíti a kisvállalkozókat, de a vasárnapi zárva tartás miatti alapproblémát nem oldják meg az olyan lépések, mint amely szerint vasárnap szakképesítés nélkül árusítható több olyan termék, amelyhez a hét más napjain továbbra is kötelező a szakképesítés.
 

Összesen 92 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Simicska féle Magyar Nemzetes sabotage az egész cikk. Kormányunk nem rés hanem erős bástya!! Épül-szépül Felcsút, gazdagodik a rokonság és slepp. Tehát nincs itt semmi látnivaló kedves jobbágyok. Menjetek a közmunka keretében pl. L.Simon birtokára dolgozni...

"..Orbán aláírta: most a médiavállalkozó cégét menti a kormány

A Bayer József médiavállalkozóhoz köthető, felszámolás alatt álló, a balatonudvari golfpályát fejlesztő Royal Balaton Golf & Yacht Zrt.-t stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt friss kormányrendelet. A cégben egymilliárdos MFB-kölcsön is van..."http://www.napi.hu/magyar_vall..

Erről népszavazást illett volna kiírni,tipikusan arra való kérdés. Még ma sem késő így végléeg lezárni ezt az egeész szerencsétlen sztorit.

én nem tudom, mi a véleményed, még az is lehet, hogy egyetértünk.

De mi a faszból gondolod, hogy ha teleszemetelsz egy kommentfolyamot, azt bárki elolvassa?
Csak idegesítő, hogy állandóan scrollozni kell.

Ha van véleményed a témában, gondold át, fogalmazd meg.
Ezt a kopipészt buziságot meg hanyagold.

személyeskedés: a személyedet támadom, a véleményed helyett

Ez nem történt meg

Tudod nem mindenki van úgy mint te.
Sokaknak nem mindegy, hogy mennyiért vásárolják meg ugyanazt az élelmiszert.
Merthogy a Tesco sokszor jóval olcsóbb mint a büfék és a halsütödék.

Már a cím is hazug, mert azt sugallja; Azért került a vasárnapi zárva tartás bevezetésre, hogy a kisebb voltokat helyzetbe hozza. Ez azonban sehol sem szerepel az indoklásba, csupán a vasárnapi bevezetést elutasítók magyarázatában.
A gyakorlat sem azt igazolja, hogy a nagy bevásárlások vasárnapi napon történtek.
Statisztikai adatok igazolják, hogy a legnagyobb forgalom szerdán, pénteken és szombaton volt.
A vasárnapi zárva tartás bevezetésével pedig szombaton növekedett meg a forgalom.

A kisebb boltok nagyratartására pedig azért van szükség, hogy aki egy-egy terméket elfelejtett megvenni, vagy elcsomagolni, ajándéktárgyat beszerezni a hét többi napján az megvásárolhassa. Ez főleg indokolt az idegenforgalmi területeken.

Az eredmény pedig azt bizonyítja, hogy nem bizonyosodott be;
- A vasárnapi zárva tartás a kisboltok érdekében történt.
- A vasárnapi zárva tartás csökkentette a forgalmat.

A vasárnapi zárva tartás kapcsán felszabaduló létszámot az érintett kereskedelmi cégek a hét hat napján való nyitvatartásis hosszabbításához használták fel.

Abban az időben is a bevásárló csütörtöknek oka volt, ugyanis ettől a naptól időzítették a kereskedelmi cégek az akciókat, lesértékeléseket. Ez növelte a csütörtöki forgalmat. Pénteki és szombati napokon pedig a piacokra a vidéki termelők és a zöldárún kívül a magániparosok is megjelentek. Ez részben ma is így van.

A vásárlói szokások megváltozását az áruházak megjelenése okozta, amely egyben lényegesen lecsökkentett a kisebb boltok számát és forgalmát. Ezen túl még sok egyéb más is hozzájárult a vásárlási szokások megváltozásához, melyek között az is megtalálható, amire te is utalsz.

Tévedsz. Annyira hallották, hogy pl az Auchan
csütörtöki napon vásárolhatsz 5% kedvezménnyel. Akkor, ha van Auchan kártyád.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés