Pisztolyt tart a média fejéhez a kormány

2015. május 11. 17:31
M. László Ferenc
hvg.hu
Ami mostanság történik, az maga a pofátlanság, ne kerteljünk: maffiatempó. A hatalom pisztolyként használja a törvényeket.

Bár nagyon szeretném, 2009 óta mégsem tudom elengedni a témát, és ezzel a hvg.hu nincs egyedül a médiapiacon. Nem mi szoktunk rá a köldöknézésre, hanem a politika piszkál bele – most már szinte naponta – a médiába, »rá akar lépni a sajtószabadság torkára«. A Sláger és a Danubius frekvencia-ügye, új médiatörvény, a közmédia lenyúlása, a bulvárlapok és megyei újságok piacának átforgatása, a TV2 eladása, 60 milliárdnyi közpénz szétosztogatása, az Origó szerkesztőségének szétverése – megannyi ügy, ahol felsejlett a politikai mutyi. 2009-ben a frekiügyet még nagykoalícióban tolta az MSZP és a Fidesz, a 2010-es választások után a kétharmad felülírta a korábbi alkukat. (…)

Viszont, ami mostanság történik, az maga a pofátlanság, ne kerteljünk: maffiatempó. A hatalom pisztolyként használja a törvényeket. Ilyen fegyver a reklámadó, vagy a pénteken újra előkapott ötlet a médiaügynökségek megfojtásáról, a bónuszok tervezett eltörlése – az utóbbit a vállaltan kormánypárti Napi Gazdaság hozta címlapon. A reklámadónál a fideszesek nem is tagadták: az RTL-t és a jóbarátból ellenséggé vált Simicska Lajos médiáját akarták megleckéztetni. Aztán nem jött be (az RTL visszalőtt, »Louis« gecizett), ezért most előkapják a másik fegyvert.

Ráadásul a médiaügynökségek legyűrése sokkal rafináltabb húzás, mint a reklámadó. Az utóbbinál az RTL mondhatta: „Elveszítek a pénzünk felét? Magyarázzátok meg ti a nézőnek, miért nincs Barátok közt!«

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A tv átalakítása szerintem jól sikerült.
Az m1-et is szoktam nézni, egész jó. Az m2 is.
Pedig nem is szavaztam a Fideszre!
A híreket meg hogy hogyan értékelem, az már az én dolgom.

A hvg szerint "felsejlett".
Lehet menni a külföldi médiákhoz, írjanak jó kis cikkeket a sajtószabadságról. Jó, tudjuk, a hvg-nek azt jelenti a sajtószabadság, hogy simán közöl hamisított videót.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés