A jövő héten lesz az első szúnyogirtás a Balatonnál

2015. április 30. 17:58
A jövő héten megkezdik az idei első, biológiai szúnyoggyérítést a Balaton körül – tájékoztatta a Balatoni Szövetség az MTI-t. Az viszont még kérdéses, hogy miként finanszírozzák az idei szúnyogirtásokat a tónál.

A jövő héten megkezdik az idei első, biológiai szúnyoggyérítést a Balaton körül – tájékoztatta a munkát korábban koordináló Balatoni Szövetség (BSZ) elnöke csütörtökön az MTI-t.

 
Balassa Balázs elmondta, még nem született meg a kormányhatározat arról, hogy ki végezheti és milyen állami hozzájárulással a balatoni szúnyogirtást, de a munka indítása nem tűr halasztást. Hozzátette, a tavalyi szúnyogirtás költségeivel időközben sikerült elszámolnia a balatoni önkormányzatokat tömörítő BSZ-nek az állami oldallal, de arról még mindig nem született határozat, hogy a korábbi gyakorlatnak megfelelően a szövetség koordinálja az idei munkát, vagy átveszi a feladatot a katasztrófavédelem, miként ez a tavalyi szezon közben megtörtént. 
 
Kérdéses még az is, hogy miként finanszírozzák az idei szúnyogirtást a Balatonnál. A korábbi gyakorlat szerint a költségek felét az állam, a másik felét a helyi önkormányzatok állták. Az utóbbiak az idén is betervezték ezt a kiadást a költségvetésükbe. Az általuk befizetett összegekből kezdi meg a védekezést a BSZ, a tervek szerint (időjárástól függően) május 5-én, jövő kedden. A méhekre nem veszélyes biológiai gyérítést mintegy 1200 hektáron fogja elvégezni a szövetség által már tavaly meghirdetett közbeszerzési eljáráson kiválasztott vállalkozás (a Corax). 
 
A szövetség szakértők bevonásával dönt arról minden évben, hogy mikor kell és lehet elvégezni a biológiai és a kémiai irtásokat. Várhatóan legkésőbb júniusban szükség lesz a kémiai védekezés megkezdésére is. Az önkormányzatok által az idei szezonra összeadott keret június végéig, július elejéig fedezi a munka költségeit – mondta a szervezet vezetője.

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Je suis szúnyog!

Végre valami jó hír!

Én is úgy gondolom, ahogyan leírtad. Mi szúnyogűző folyadékot "gyártunk", azzal kenjük be magunkat. A hátránya az, hogy büdös, mert ecet alapú.

Egyébként egy másik posztban említettem, hogy bizony kialakult a földi pokol.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés