Nem az ország legjobb mozdonyvezetője

Deutsch: Az internetes konzultációnak olyan eredménye lesz, hogy csak na!

2015. február 27. 7:30
A magyar digitális iparágak helyzetéről és versenyképességéről szervez rendezvénysorozatot a Mandiner, az ennek előzeteseként tartott háttérbeszélgetésen Deutsch Tamás az internetes konzultáció állásáról és kifutásáról beszélt. Szerinte az InternetKonnak érdemi eredménye lesz, még ha ma ezt sokan kétkedéssel is fogadják.

Vitakezdeményező rendezvénysorozatot szervez a Mandiner a magyarországi digitális iparágak helyzetéről és versenyképességéről a Vodafone támogatásával. A sorozat nulladik állomásaként múlt héten az internetről szóló nemzeti konzultációval megbízott Deutsch Tamást hívta meg egy háttérbeszélgetésre. Az eseményen a Mandiner által meghívott vendégek, a civil, az akadémiai és az üzleti szféra – többek közt az online média, a reklámipar és az ICT-szektor – döntéshozói beszélgettek és vitatkoztak a politikussal a Kiosk Budapest Étteremben.

Visszatérő kérdés volt, hogy érdemi beleszólást jelent-e az InternetKon a politikai döntéshozatalba, lesz-e hatása a kormányzásra az eredménynek, vagy csak az internetadó kudarcának tompítását szolgálja. Deutsch mindenekelőtt kifejtette, hogy okos kormányzati lépésnek tartja az emberek megkérdezését ebben a témában. A biztos úgy véli, ma még hit kérdése, hogy ki fogadja el a kormány azon állítását, miszerint a folyamatnak végül valóban lesz foganatja, de amikor már lesz kézzel fogható eredmény, az a kétkedőket is meg fogja győzni. Márpedig ő meg van győződve arról, hogy a konzultációnak lesz eredménye, méghozzá olyan, „hogy csak na”.

A jelenlévők azt is firtatták, miért ő lett a konzultáció vezetője, hiszen nem szakértője a témának. Egy hozzászóló felrótta neki, hogy az internetet hibásan nevezi iparágnak, mert a helyes megnevezés: platform. A politikus a kinevezéséről elmondta, hogy az részben „twitterhuszár” mivoltának köszönhető, részben pedig annak, hogy felvállalta az internetadóval szembehelyezkedő véleményét. Elismerte, hogy tudományosan nem képzett e területen, de – mint mondta – az ő munkája inkább menedzseri, mintsem szakmai. „A közlekedési miniszter sem az ország legjobb mozdonyvezetője” – tette hozzá. A szakszavak használatának kérdésére reagálva pedig azt mondta, ő elfogadja a terminus technicusok jelentőségét a szakmai vitákban, de a konzultáció a széles közönség bevonásáról szól, akik pedig nem feltétlenül tudnak mit kezdeni olyan kifejezésekkel, mint a platform.

A miniszterelnöki biztos ismertette a konzultáció menetét, ami a kérdések és javaslatok összegyűjtésével kezdődik – jelenleg is ez folyik. Hangsúlyozta, hogy ez egyablakos művelet, a kormányzati szereplők, vagy az informatikai szektor képviselői éppúgy kizárólag az internetkon.hu oldalon adhatják le ötleteiket, mint bárki más. Március 27-én az összes kérdést nyilvánosságra hozzák a portálon, a konzultáció apparátusa pedig kiválasztja közülük azokat, melyeket a leglényegesebbnek tartanak. Ezekről áprilisban nyilvános konferenciát rendeznek, melyen új kérdést már nem lehet javasolni, azt viszont annál inkább, hogy a végső listába kerüljenek be eredetileg ugyan beküldött, de a szelektálás során kihagyott felvetések.

A beszélgetés további részében konkrét, az internetet érintő kérdéseket vitatott meg az asztaltársaság, úgymint a világháló szerepe a felsőoktatásban és a közigazgatásban, a fiatalok internethasználatra való felkészítése és képzése, a reklámadó versenyképességi hatásai, illetve az internet nemzetbiztonsági szempontjai. Deutsch szerint ilyen konkrét témákban egyelőre azért nem publikálnak véleményeket, mert nem akarják behatárolni a kérdésbeküldők gondolkodását. Ugyanakkor felhívta beszélgetőpartnereit, hogy maguk is éljenek a konzultáció lehetőségével.

Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Habony?????

Meséljél már róla, hogy miből él??? Fizet-e adót, járulékot stb? Érdekelne szerintem sokakakt.

Hévégi programajánló Önnek, látogasson el erre a szép helyre és ideológiailag töltődjön fel. Jó hír, hogy hamarosan nemzeti kegyhely lesz :)

Szüksége van a feltöltődésre ebben a nehéz időszakban.

http://hvg.hu/itthon/20150226_..

Olyan eredménye lesz, hogy csak na!

Szerintem már meg is van az eredmény, csak előbb még letudják a formaságokat.

A lebonyolítás módjának részletezése az alábbi fogalmat juttatta eszembe: irányított demokrácia.

Köszönöm, nem kérek belőle.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés