Húsvétra felújítják a Tihanyi Bencés Apátságot

2014. november 24. 12:53
Húsvétra kívülről is felújítják a Tihanyi Bencés Apátságot. Restaurálják a templom alatti barokk kripta 18. és 19. századi sírfeliratait is, valamint megújulnak az apátság belső ajtói. Az épület a felújítás alatt is látogatható lesz.

Húsvétra kívülről is felújítják a Tihanyi Bencés Apátságot egy 145 millió forintos kormányzati beruházás második ütemeként – közölte az apátság turisztikai igazgatója az MTI-vel.

 
Csizmazia Bulcsú azt mondta, az apátság tornyainak vakolását, festését már elvégezték és lefestették a nyugati homlokzatot is. A templom keleti sarkának – mely leginkább ki van téve az időjárás viszontagságainak – vakolását és festését decemberre befejezik. Hozzátette, hogy a külső lábazat felújításával és az orgona újra intonálásával, a rendház nyílászáróinak felújításával a tervek szerint húsvétra végeznek. 
 
Hozzátette: restaurálják a templom alatti barokk kripta 18. és 19. századi sírfeliratait is, valamint megújulnak az apátság belső ajtói. 
 
Csizmazia Bulcsú felidézte, hogy a felújítás első üteme az idén tavasszal zárult. Ennek keretében az eredeti barokk-korival egyező kelheimi mészkőlapokkal burkolták a templom belsejét. Megújult a templom lábazata, illetve a padok és a templomhajó faborításai, új világítást és hangosítást szereltek be, emellett téglaburkolat és világítás is került a templom alatti kriptába. 
 
A turisztikai igazgató azt mondta, régóta váratott magára a munka, hiszen az épület padozatát például a 19. század vége óta nem újították fel. 
 
A Tihanyi Bencés Apátságot I. András király alapította 1055-ben, Szűz Mária és Szent Ányos püspök tiszteletére. A 18. század derekán épült az altemplom fölé a messziről is jól látható barokk templom. A templombelső berendezésének munkálatait Stulhoff Sebestyén bútorasztalos irányította. Boldog IV. Károly magyar király Tihanyban töltötte száműzetése előtti utolsó napjait, ennek állít emléket a IV. Károly emlékszoba. A múzeum állandó kiállítása a Tihanyi Bencés Apátság és népei címet viseli, amely a szerzetesi és népi életet mutatja be 1055-től napjainkig. 
 
A templom és a királyi kripta a felújítás alatt is látogatható.

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Úgy általában megjegyzem, hogy egy ingatlan karbantartása,állagmegóvása az a tulajdonos dolga. Magyarországon egy kivétel van ez alól: a katolikus egyház, melynek összes épületét költségvetési pénzből újítják fel. Nem támogatást adnak, hanem lenyelik a teljes költséget. Ez valahogy nincs rendben.

Válaszok:
Csomorkany | 2014. november 28. 14:14

Természetesen. Ha az állam megengedi az egyháznak a piaci alapú ingatlangazdálkodást, és nem köti meg a kezünket idiótábbnál idiótább műemléki előírásokkal, akkor simán megoldjuk a feladatot.

A dolog persze a műemlékállomány kb. 80%-os értékvesztésével járna, de végülis...

Budapesten lakótelepeken egy csomó új paneltemplomra van szükség, aminek az árát remekül lehet fedezni egy sor egymás mellett álló belvárosi templom ill. kápolna egy részének lebontásával és a telkek értékesítésével.

Itt van rögtön az állam, az ugye igen.

Ezen kívül tudsz még komoly műemlék-tulajdonost mondani Magyarországon?

Teccettek vóna nem elvenni az egyház tulajdonát, most semmi állami finanszírozásra nem vóna igény.

De akkor se, ha eltörölnék a műemléki szabályozást.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában