Van balatoni élet az infralámpás büféken túl

2014. augusztus 13. 12:52
Robi, már megbocsáss, de a siófoki vigalmi negyed és proliturizmus példája alapján általánosítani arra, hogy az egész Balaton ilyen lenne, ez a lehető legolcsóbb, nettó demagógia.

„Vannak valós mozzanatok abban, hogy »semmiféle arculata nincs a Balatonnak, sem európai, sem regionális, sem nemzeti: semmilyen« – pont ezért a Balatoni Kör egyik fő törekvése és programja a Balaton fő arculati elemeinek (logó, különféle védjegyek, eredetvédelem, stb.) kidolgozása. Ugyanakkor a máig uralkodó előítélet-halmaz is arculat sajnos, bár bizonyos rétegekben és térségekben egyértelműen változott. Füredről és Keszthelyről, vagy Köveskálról és általában a Balaton-felvidékről ép ésszel senki se állíthatja, hogy ne változott volna jelentősen az arculatuk és megítélésük az utóbbi évtizedben. Ja, és ne felejtsük el: annak dacára, hogy máig nem vált adminisztratív régióvá, elég nyilvánvalóan itt alakult ki a legerősebb régiós tudat az országban, és itt érezhető a legkevésbé bármilyen kisebbrendűségi érzés Pesttel szemben. Nem véletlenül, mert a parton szelfiző tömegek is arra utalnak, hogy ma a Balaton sokkal menőbb Pestnél. Ugyan ki akarna szelfizni a Parlamenttel? Legfeljebb aki összetéveszti a vidékiséget a lúzerséggel.
 
Robi, már megbocsáss, de a siófoki vigalmi negyed és proliturizmus példája alapján általánosítani arra, hogy az egész Balaton ilyen lenne, ez a lehető legolcsóbb, nettó demagógia, olyan övön aluli húzás, amire ugyanúgy kár válaszolni, mint érvelésre, ahogyan a diszkó előtt arcoskodó izomagyúak gesztikulálását is nyilván félreértés lenne érvelésnek tekinteni. Kritikád itt sajnos ismét egy szintre került tárgyával. Balatoni emberként azt kell mondanom, eme általánosításaid felérnek egy becsületsértéssel. Majdnem olyan durva, mintha pártpolitikusokkal hasonlítják össze az embert. Ja, és nem azt próbálod feltárni, hogyan függ össze a balkanoid maffia-háttér az adott helyen tapasztalható vendéglátási színvonallal, hanem általában nyugtázod az egészet, mint a Balaton igénytelenségét. Persze kár lenne tagadni, hogy Siófok is a Balatonon van, de legalább ennyire értelmetlen azt állítani, hogy az egész Balaton olyan lenne, mint a Siófoki éjszaka legalja.
 
Te, Robi, egyáltalán miféle mazochizmus vezetett téged oda? Netán vonzott a hely szellemében valami? Tényleg, a te anyagi, mentális, társadalmi és kulturális helyzetedben szerinted nem illene kicsit jobban tájékodzódni, ahelyett, hogy beérnéd az übergagyi büfés kajával? Vagy ha azt kértél, pedig láthattad milyen a hely, akkor minek panaszkodsz?
 
Igen, talán emlékszel, mikor pár éve hajóval belógtunk a Soundra (ezúton se kérve elnézést ezért, bár egyébként volt jegyünk, csak nem mentünk el érte), akkor még valóban kicsit másnak indult. Viszont idén pont azért csináltak a tóparti vendéglátás legjobbjait meghívva egész nívós Nagyon Balaton gasztroudvart, hogy legalább ezen a téren próbálják emelni a színvonalat és értéket teremteni a szokásos lehúzós fesztiválbüfézéshez képest, ami ezek szerint elkerülte a figyelmedet, ha egyáltalán jártál idén a Soundon. Más kérdés, hogy ez mennyire sikerült, és mennyire volt igénye erre a strandöltözőket is vécének használó »prémium« fesztiválozóknak. Itt jegyzem meg, erős csúsztatás mindazt a Balatonon számon kérni, ami amúgy a globalizáció kultúrafogyasztó (és -pusztító) hatása. Hány ilyen van a kritikádban? Elég sok. Vagy innen indult volna a globalizáció, csak nem vettük észre?
 
Nem mintha próbálnám védeni mindazt, ami Siófokon izomból rombolja tavunk arculatát, vagy a szponzorfesztiválok globalizátor hatását – távol álljon tőlem! Pont ezen sikerült nem kis részben változtatnunk az utóbbi években.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem vagyok Balaton-fan, de amit Puzsér ír, tényleg demagóg. Attól kezdve, hogy a Balaton valamiféle aljas Kádár-konspiráció terméke lenne. Ebben maximum annyi az igazság, hogy a tengerpart nélküli vagy csak hideg tengerrel rendelkező k-európai országokban tengerpótlékká vált, és így a tó kapacitásain felül túlterhelt lett. Dehát ez közhely. Ez a kép nyilván megváltozott és folyamatosan változik részben a tengerpart elérhetővé válása miatt, részben más vízparti üdülőközpontok (Orfú, Tisza-tó, stb)felemelkedése következtében. Így szvsz a helyzet inkább javul mint romlik. A Balatonnak sok arca van, Siófok az egyik, de van sok más is.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés