Nem engednek a nyomásnak

Megfenyegették az RTL Klub vezérigazgatóját

2014. július 9. 15:23
Dirk Gercenst a francia Libération kérdezte a reklámadó kapcsán, ahol az RTL Klub vezérigazgatója elmesélte: testőrök kísérik, mióta közvetítőkön keresztül „üzeneteket”. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy semmilyen zsarolásnak és nyomásnak nem engednek, mindenáron maradnak a piacon és minden jogi utat ki fognak meríteni az ügyben.

Nem fogunk engedni sem a zsarolásnak, sem a nyomásgyakorlásnak címmel közölt interjút Dirk Gerkensszel, az RTL Klub vezérigazgatójával a Libération című francia baloldali lap. A magyarországi reklámadó bevezetésével kapcsolatban a vezérigazgató elmondta, hogy annak 65 százalékát az RTL köteles befizetni, miközben a reklámoknak csak 15 százalékából részesül. A törvényalkotó szerinte a TV2-t támogatta, amikor a konkurens csatorna számára egy módosítással adókönnyítést tett lehetővé. Amikor viszont kiderült, hogy az az RTL-nek is kedvez, akkor módosították a szöveget, hogy ez utóbbinak nagyobb összeget kelljen fizetnie – hangsúlyozta Gerkens. 

A vezérigazgató szerint a reklámadó „óriási (tétel) az RTL-nek, de marginális az államnak, hiszen a köztelevíziós költségek alig 10 százalékának felel meg”. Szerinte valójában „ez kísérlet arra, hogy az RTL KLubot médiarészvényeinek alacsony árú értékesítésére késztetessék”. Megjegyezte, hogy ezt a „technikát” a magyar kormány már tavaly is használta: amikor a TV2 akkori tulajdonosa, a ProSieben német csatorna bejelentette eladási szándékát, a kormány azonnal jelezte, hogy reklámadót vezet be, ez pedig elijesztette a potenciális külföldi befektetőket, például a svéd Modern Times Groupot. „Aztán a TV2-t két alkalmazottja vette meg, feltehetően strómanok. Az adó arra szolgált, hogy a csatornát biztosan barátok szerezzék meg” – vélekedett az RTL vezérigazgatója.   

A Libérationnak arra a kérdésére, miért kellett a reklámadóig várni arra, hogy az RTL „igazi híradóval” jelentkezzen, Gerkens elmondta: az RTL már néhány évvel ezelőtt politikai tévéhíradót csinált, de amikor a TV2 elment bulvárosabb irányba, akkor ők is követték. A TV2 már az RTL előtt áttette 18 órára a híradóját, ezért – mint a vezérigazgató fogalmazott – az RTL is kénytelen volt hasonló témákkal foglalkozni: bűnügyekkel és balesetekkel. „Aztán teszteltünk egy politikai híradót egy másik kábelcsatornánkon. És miután jól ment, úgy döntöttünk, hogy visszatérünk egy politikai aktualitásokat feldolgozó változathoz a fő csatornánkon is” – tette hozzá.

Gerkens megerősítette, hogy újabban testőrök kísérik, miután közvetítőkön keresztül „üzeneteket” kapott. Ennek ellenére nem fog engedni „sem a pénzügyi és gazdasági zsarolásnak, sem a szerkesztői függetlenséget sértő nyomásoknak”. „Nem hagyjuk magunkat kisajátítani, s a piacon maradunk mindenáron. És minden jogi utat ki fogunk meríteni, Magyarországon és külföldön is, akkor is, ha ez évekbe fog telni” – tette hozzá az RTL Klub vezetője.

Összesen 31 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Na, ja! :D

"Megfenyegették az RTL Klub vezérigazgatóját", ha nem fizeti az RTL a reklámadót minden nap a gyurcsányi spenótból ebédezhetnek.
A DK is attól lett győztes a saját ....

Semmi közöm a paláveretekhez, nem is ahhoz szólok.
Ami zavar, az az, ami viszont kiérződik folyamatosan a soraidból, hogy nem veszed észre, mennyire korlátolt vagy.
Permanensen baromozod azokat, akik nem veled értenek egyet. Az fel sem merül a gondolataidban, hogy mi van, ha tévedsz!
A narancsozás nem érv; hogy ezt hangoztatod feszt, attól még nincs igazad.
A veled egyet nem értők semmivel sem baromabbak, mint te.
Te legalább annyira vagy elfogult, mint azok, akik a Fidesszel szimpatizálnak.
Mit kéne észrevenni nekik?! Nem csinál a Fidesz sem mást, mint minden hatalmon lévő politikai tényező.
Hogy ez - különösen, mivel a 2/3 ezt még könnyűvé is teszi - téged felbőszít én ezt értem, de ettől még nem barom az, aki viszont kedvét leli abban, hogy a számára szimpatikus politika tartja a hatalmi pozícióit.
Beláthatnád, minél többet baromozol, annál inkább válsz te magad barommá, hiszen nem mást bizonyítasz, mint, hogy az intoleranciád, a frusztráltságod elveszi a józan eszedet.

Mert van pénz benne, még igy is...most meg dafke...

Erre egyszer már céloztam. Az RTL mögött az 50 országban jelenlevő Bertelsmann csoport áll, amely töménytelen ember és befektető Mo. képét tudja negatív irányban befolyásolni, ami ellen gyakorlatilag semmit sem tudunk tenni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés