Nem a Balaton vize fertőz

2014. június 26. 12:50

Kardos Gábor
Csak médiavírus volt vagy a kikötő közelsége okozhatta a fertőzést? Mivel ma még a luxushajóknak tűnő jachtokról is szisztematikusan a Balatonba ürítik a WC-t...
A tegnapi ÁNTSZ sajtótájékoztató alapján sikerült megállapítani, hogy „néhány fiatalabb úszó tünetei korábbiak, mint maga a verseny”, így az sem egyértelmű, hogy füredi a fertőzés. „Feltehetően emberi ürülékből származó calici vírus okozta a Magyar Úszás Napja utáni, balatonfüredi megbetegedéseket”. Ráadásul ez a kórokozó nem terjed nyílt vízben. Akkor mi fertőzött? Nem a Balaton, az biztos, inkább az emberi butaság és a bulvár. Megint egyszer mértékadónak vélt sajtóorgánumok is pillanatok alatt gazdaszervezeteivé váltak ennek a mém-vírusnak és befertőzték vele gyakorlatilag az egész sajtót. Mintha az ilyen hírekkel szemben nem lenne semmilyen immunreakció.
 
Mi lesz a következő? Ha egy celeb köhög valamelyik tóparti diszkóban, akkor - ugyanilyen alapon - hirtelen kiderül, hogy rossz a balatoni levegő minősége? Mert a mostani hír megalapozottsága kábé ennyi volt. Persze sajnálatos, ha történetesen élsportolók húznak barna kondenzcsíkot maguk után, de miért csak ilyenkor jelenik meg a hírekben, hogy a „Balaton vize fertőző”, ha a normális emberek kapják el ugyanazt, akkor viszont nem... 
 
A balatoni verebek azt csiripelik, hogy előzőleg valami gond volt a Magyar Úszás Napjára kitelepített Toi-toi wc-k tisztításával, amiből kisebb balhé is volt a helyszínen, mégis megtartották a rendezvényt. Azt is csiripelik, hogy a kikötő közelsége okozhatta a fertőzést, mivel még a luxushajóknak tűnő jachtokról is gyakran a Balatonba ürítik a WC-t, részben elképesztő bunkóságból, részben pedig azért, mert a vitorlásokon rendszeresített WC-k ürítéséhez alig néhány kikötőben áll rendelkezésre infrastruktúra. Ellenőrzés nuku, az emberek kulturáltságában pedig hiába bízunk. Ezt a kérdést akkor is sürgősen rendezni kellene végre, ha a jelen esetben véletlenül nem ez okozta a fertőzést, mert bármikor okozhat hasonlót.
 
Furcsán terjednek az információk: aminek nincs tényleges alapja, az pillanatok alatt médiajárvánnyá válhat, ami pedig tény, arról hallgat a média. Utóbbira jó példa lehet, hogy minden évben az előszezonban jóval melegebb szokott lenni a Balaton az Adriánál, mégsem volt erről semmilyen kommunikáció még az utóbbi években sem, miközben nagyon trendi lett a Balaton. Általában már április-májusban az első melegebb időszakban több fokkal melegebb szokott lenni a víz a konkurens közeli tengereknél, ami turisztikai szempontból komoly versenyelőny ... lenne, ha beszélnénk róla. Így viszont sikerül jószerivel versenyhátrányt csinálnunk belőle. Pedig idén egyszer már több mint hat fokkal melegebb volt a Balaton az Adriánál, ami azt jelenti, hogy kábé a Vörös tengerig kellene menni, hogy hasonlóan meleg tengerben fürödjünk.
 
Kézenfekvő lenne, hogy minden évben kreatív rendezvényekkel hívjuk fel a figyelmet erre a meteorológiai tényre, akár amikor először melegebb lesz tavunk vize az Adriánál, akár úgy, hogy végre nem légből kapott szezonnyitók sokaságával zavarjuk össze az embereket, hanem akkor nyitjuk meg kreatív hagyományteremtő ceremóniákkal a strandszezont, mikor először eléri a tó vízhőmérséklete a 20 fokot (rendszerint jóval előbb mint az Adria). Hitelesebb lenne végre tényekre építeni a szezonnyitást és nem önjelölt marketingrendezvényekre. Nevezhetnénk ezt „Több mint tenger” napnak is, mivel egyre többen tudatosan választják a Balatont a tengerpartok helyett. Például azért is, mert itt a vitorlázásból csak a legjobb részt kapjuk meg, sziklás partok, akár 4-5 méteres hullámok és navigációs nehézségek nélkül, sokkal biztonságosabban, kellemesebben. Az ilyen információk mikor fognak úgy terjedni mint a most is fertőző médiavírusok?

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés