Ó, mely sok hal…

2014. március 21. 18:39

Veress Jenő
Népszava
Ha a miniszter még soká ötletel, a Balatonból hamarosan egy randa busatemető lehet.

„Máris megbukott a halászat nélküli halgazdálkodási modell a Balatonon, amit Fazekas Sándor harangozott be még tavaly decemberben - írja a nol.hu. Az agrárminiszter december közepén leállította és határozatlan időre felfüggesztette az "iparszerű" balatoni halászatot, kilátásba helyezve, hogy a halászati hasznosítás jogait a horgászszervezetek kapják meg. Arról nem sokat árult el, mit gondol: egy halgazdálkodási vállalat, mire való, ha nem gazdálkodhat hallal.

(Olyan ez, mintha Tarlós István elrendelné, hogy a buszok járjanak ugyan, de senkit ne vegyenek fel. És kilátásba helyezné, hogy a buszokat majd megkapják az utasok, és oldják meg ők...)

Meg aztán ott a busakérdés, ami igen aggasztó. Túl sok van belőle, horgászni nemigen lehet, némelyik akkora már mint egy borjú, és enni sem igen szoktuk. A Balaton legfőbb ellensége; gyérítése kiemelt állami közfeladat.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 23 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Sebaj Jenő, ha kifogy a Balatonból a busa majd elmegy Gyurcsánnyal hekket halászni. Ő már gyakorlott benne.

LOL
Ne nevettess. Most vacsorázom.

Az alábbiakból látható, hogy azért került leállításra, mert egy más technológia alkalmazásra van szükség, amely ez eddiginél hatékonyabb és más halfajokban nem okoz károkat.

Tájékoztatás a Balaton halászatáról
2014. március 21., 12:30

„Egyáltalán miért volt szükség eddig is halászatra a Balatonon? Tudjuk, hogy korábban a tóba kerültek olyan idegenhonos halfajok, melyek kedvezőtlen hatást gyakoroltak az őshonos halállományokra. Mindannyiunk érdeke, hogy ezek a halfajok, melyek közül a legnagyobb problémát a busa okozza, mielőbb „kikopjanak” a tó biotópjából. A busa fogásának egyik lehetséges és eredményes módszere az ún. állított hálós halászat. Ez a technológia szelektívnek tekinthető, de csak a fogott halak testméretét illetően, hiszen a nagy testű busák mellett a hasonló méretekkel bíró őshonos halak (ponty, süllő) is fennakadhatnak benne. Éppen ezért a Balaton halgazdálkodásának megújítását célzó terveinkben ez a halászati módszer már egyáltalán nem szerepel. A busa megfogására olyan halászati technológiákat kell kidolgozni, melyek pont- és alkalomszerűen végezhetőek, a lehető legnagyobb szelektivitást és nyilvánosságot biztosítva. Ki kell használni a busa szaporodási tropizmusát, amikor a megfelelő hidrometeorológiai viszonyok együttes fennállásakor nagy tömegben vág neki a két déli parti befolyónak (Nyugati övcsatorna, Keleti-Bozót csatorna). Az itt összezsúfolódott, szűk mederbe torlódott halak megfogására már az új Halgazdálkodási Törvény is lehetőséget biztosít. Ez a halászati módszer azonban korlátozott, mert legfeljebb 4-5 évenként vannak olyan időszakok, amikor a fentebb említett hidrometeorológiai viszonyok minden tekintetben (megfelelő időpont, kellő vízhőfok, erős vízhozam a befolyókon) együtt állnak.”

Forrás: http://balatonihal.hu/aktualit..

Na, ja! Veress halászmesteri diplomája van, csak nem találja. ;-)

Amíg nem volt csatornázva a tó környéke és lehetett sokat olcsón műtrágyázni, a Balatonba bejutott sok nitrogéntől a víz planktonban, moszatokban bővelkedett, ez a vizet zöldre festette, zavaros volt, a nád terjedt.Ez a népnek nem tetszett, ezért okos haltudósok busát és amúrt telepítettek be.
A busa plankton evő, ezért Kínából hozták vizet tisztítani. Ez napjainkra olyan jól sikerült, hogy a víz annyira tiszta, hogy az őshonos halak ivadékainak már nincs is mit enni. A víz áttetsző és halott.
Az amúr a nádat zabálta fel, de azt horoggal is meg lehet fogni, így annak az állománya szabályozható.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés