Michelin-csillagot kapott a budapesti Borkonyha

2014. március 12. 21:20
Az Onyx és a Costes után a budapesti Borkonyha étterem is megkapta a Michelin-csillagot. A Michelin-kalauz Main Cities of Europe szerkesztői a Borkonyhát fantasztikusnak tartják, továbbá kiemelték a különösen kedvező ár-érték arányt.

Újabb budapesti étterem, a belvárosban található Borkonyha kapott Michelin-csillagot, az I. kerületi Déryné Bisztró pedig Bib Gourmand minősítést nyert el. Bécsben négy új étterem kapott Michelin-csillagot, Észak-Európában pedig tíz vendéglátóhely is büszkélkedhet a címmel. A Michelin-kalauz Main Cities of Europe szerkesztői a Borkonyhát fantasztikusnak tartják, és kiemelték a különösen kedvező ár-érték arányt. A Borkonyha az első olyan díjazott Budapesten, amelyet nem a csúcsgasztronómia, hanem a bisztrós, lezserebb vonal jellemez, viszont a hazai közönség és a turisták körében is nagyon népszerű – olvasható a www.diningguide.hu oldalon. Mint írják: „A belvárosi Borkonyha egyedi válogatású borkínálattal kíséri szellemesen innovatív, változatos bisztrókonyháját. Családias légkört sugárzó belső tere minden elemében a formalitásoktól mentes étkezést szolgálja. A magyar bisztró vonal eddigi eredményeit hasznosítva, de mindig saját kreációikkal alakították ki városszerte népszerű stílusukat. Fogásaik többségében napi beszerzésű, friss alapanyagokból készülnek.”

A kalauz értékelése szerint a Déryné Bib Gourmand minősítést kapott, míg a Bock Bisztró, a Vár: A Speiz Étterem és az Arcade Bistro Bib Gourmand minősítését törölték. A korábban csillaggal kitüntetett fővárosi Onyx és Costes éttermek megőrizték elismerésüket. A szomszédos Ausztria fővárosa gasztronómiáját négy új Michelin-csillaggal jutalmazták: csillagot kapott a Konstantin Filippou, a Tian, az Edvard és a Vincent étterem. A korábban elismert bécsi és salzburgi éttermek megtartották csillagaikat - Salzburgban az Ikarus, a Pfefferschiff és a Carpe Diem nevű éttermek büszkélkedhetnek a Michelin-kalauz elismerésével. Valóságos „csillaghullás volt Észak-Európában: az étteremkalauz tíz újabb vendéglőt vett fel a csillagosok közé Dániában, Svédországban, Finnországban és Norvégiában. Csillagokat fővárosi éttermek, illetve egy göteborgi konyha kapott.
 
„Az északi országok gazdag étkezési kultúrával és a regionális termékek széleskörű kínálatával rendelkeznek” – írta közleményében Michael Ellis, a Michelin igazgatója. Áprilisban az északi országok vendéglői kínálatának bemutatására külön kalauz jelenik meg. Három csillagot kapott a dán főváros, Koppenhága, ahol az ínyencek már két 2-csillagos étterem – a már világhírű Noma mellett a Parken labdarúgó-stadionban lévő Geranium – között választhatnak. A kis skandináv ország így immár összesen 17 Michelin-csillaggal büszkélkedhet, többel, mint bármelyik északi szomszédja. Egy új kétcsillagos vendéglőt találnak az étteremlátogatók Athénban, ahol a Funky Gourmet vívta ki a gasztrozsűri elismerését. A Michelin étteremkalauz külön-külön összesen 23 országban jelenik meg. Ezenkívül évente megjelenik a 20 európai ország 44 városát lefedő Main Cities of Europe is, amelyet szerdán adtak ki Stockholmban.

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában