Magas a Balaton vízszintje

2014. február 17. 13:17
A Balaton vízszintje a sok esőzés hatására már 6 centiméterrel magasabb, mint az üzemi szabályozási maximumnak számító 110 centiméter. Mindez nem számít rendkívüli helyzetnek és egyelőre nem tervezik a Sió zsilip megnyitását.

Az elmúlt csapadékos napok hatására már 6 centiméterrel magasabb a Balaton vízszintje, mint az üzemi szabályozási maximumnak számító 110 centiméter, de egyelőre nem tervezik a Sió zsilip megnyitását – mondta Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője pénteken. Hozzátette, rendszeresen figyelik az előrejelzéseket és ellenőrzik a magas vízszint hatását a kritikusabb tóparti részeken. Elmondta: a Balaton vízgyűjtőjére az elmúlt napokban hullott jelentős csapadék miatt pár nap alatt több centimétert emelkedett a tó vízszintje, és ez a folyamat várhatóan a következő napokban is tovább tart. Mindez nem számít rendkívüli helyzetnek, hiszen a sokévi átlagnak megfelelő csapadékmennyiség hullott az elmúlt hónapokban. A különbség annyi, hogy a csapadék a téli időszakban, a szokásostól eltérően, az enyhe időjárás miatt, nem hó formájában érkezett. Így a vízgyűjtőre hulló eső nem a tavaszi olvadással, lassan és sok veszteséggel jut el a Balatonba, hanem rövid idő alatt nagyobb víztömeg éri el.

 
A szakember elmondta, még nem tervezik a Sió zsilip megnyitását. A meteorológiai előrejelzéseket figyelembe véve, kéthetente stratégiai megbeszélést tartanak. Csonki István közölte: a szakemberek már egy ideje vizsgálják azt, hogy a vízszintmaximum milyen feltételekkel emelhető 110 centiméter fölé, s mennyivel. Hozzátette, tavaly volt az elmúlt évtizedek legmagasabb, 127 centiméteres vízszintje, de csak egy-két napig, és eközben nem volt a térségben erős szél. Az erős szél hatására ugyanis a tó víztükre 20-40 centiméteres kilengésre is képes: az egyik parton ennyivel alacsonyabb, míg a szemben lévőn ennyivel magasabb a vízszint. Valójában ez teszi kritikussá a magas vízszintet, főként a mélyen fekvő településrészek számára, elöntéssel fenyegetve egyes településrészeket.
 
Csonki István szerint a tavaly javarészt magasabban tartott vízszint, valamint az idei év tapasztalatai már elegendő tesztidőszaknak tekinthetőek ahhoz, hogy ez év vége felé elkészülhessen egy tudományosan megalapozott, gyakorlati tapasztalatokon alapuló szakmai elemzés arról, milyen feltételekkel emelhető meg a tó szabályozási vízszintmaximuma.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés