Szobrot állítottak a balatoni halászatnak Tihanyban

2013. június 21. 8:41
A balatoni halászatnak és a tihanyi halászoknak állít emléket a Balaton-parti településen csütörtökön felavatott Garda-szobor.

Halász János kultúráért felelős államtitkár avatóbeszédében úgy vélte: a szobor erősíti a település múltjához való kötődést és tisztelgés a természet előtt. Az államtitkár felidézte, hogy a halászat ősi mestersége évszázadokra visszamenően fontos volt a tihanyiak életében, a garda kitüntetett hal volt. 

Annak kapcsán, hogy a Garda-szobor felállításához a Nemzeti Kulturális Alaptól (NKA) is nyertek pályázaton 4 millió forintot, Halász János felidézte, hogy januártól az önkormányzatok újra igényelhetnek kulturális támogatást, az államtitkárság és az NKA pályázatokkal is segíti a közösségek identitásának megőrzését. A szoborpályázatra összesen 100 millió forintos keretösszeg állt rendelkezésre – tette hozzá.

Tósoki Imre (Fidesz-KDNP) polgármester avató beszédében emlékeztetett: a szoborral Herman Ottónak, a balatoni halászatnak és azoknak a tihanyi halászoknak állítanak emléket, akik az elmúlt évszázadokban ezzel a munkával tartották el magukat és családjaikat. A Garda-szobor visszaidézi azokat a régmúlt időket, amikor az egyik legfontosabb megélhetési forrást a halászat jelentette. 

Tihany történelmével egybeforrt a garda, hiszen a címerében is szerepel, a Gardafesztivál pedig évről évre több látogatót vonz a balatoni településre – hangsúlyozta, hozzátéve: mostantól ez a szobor fogja fogadni a komppal érkező vendégeket.

A szobor létrehozására megalakult Garda Szobor Közhasznú Alapítvány elnöke, Péter György elmondta, hogy a szoborállítással a magyar halászat múltjára és jelenére szeretnék felhívni a figyelmet. Szólt arról is, hogy a balatoni gardahalászat hagyománya szerint - amelyet Herman Ottó írt le részletesen a Magyar halászat című könyvében – a tihanyi dombokról lesték a halászok „hegyenjárói”, hol verődik csapatokba a garda.

A hegyen járó emberek botra tűzött subájukkal integetve irányították a halászhajókat a halrajok felé, hogy azokat bekerítve minél gazdagabb zsákmányra tehessenek szert a Balaton heringhalából, a gardából. Amikor a halászhajó célba ért a gardarajhoz, a látóember földre vetette magát” – idézte fel a könyv alapján Péter György.

A kompkikötő parkosított részén felállított, talapzattal együtt két és fél méter magas, garda halat ábrázoló alkotást Diénes Attila Munkácsy-díjas szobrászművész készítette, a szobrot Korzenszky Richárd perjel áldotta meg.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés