Veszprémben is vár a Múzeumok Éjszakája

2013. június 13. 11:35
Tűzkerék, kiállítás, filmvetítés és sok más program szerepel július 21-22-én a múzeumok éjszakája Veszprém megyei programjai között.

Veszprémben a Laczó Dezső Múzeum hagyományosan a múzeumok éjszakáján tartja Szent Iván-éji ünnepét. Június 22-én szombaton délutántól éjfélig előadások, gasztronómiai- és gyermekprogramok, kreatív foglalkozások, tánc, tárlatvezetés, zene, 17-től 20 óráig kézműves játszóház várja az érdeklődőket a múzeumkertben és a múzeum épületében – tájékoztatta a múzeum az MTI-t. Lesz például fáklyakészítés, gyertyaöntés, papírvarázs, virágkoszorú-készítés, fafaragó, nemezelő, fazekas- és szövő bemutató vagy langallósütés is. Este háromnegyed kilenckor indul a Napkerék-menet a Laczkó Dezső Múzeum munkatársainak és a Bándi Dobkör tagjainak közreműködésével a múzeumtól.

A résztvevők a Szent Mihály Székesegyháznál meggyújtják a tűzkereket, amit időnként megállítva az évszakhoz kapcsolódó hagyományokat elevenítenek fel, majd a Laczkó Dezső Múzeumhoz érkeznek vissza, ahol máglyát raknak, körtáncot járnak és tüzet ugranak a vállalkozó kedvűek. Sümegen a püspöki palota udvarán az 1930-as években készült fekete-fehér filmet vetítenek, a palota esti kivilágításban meghosszabbított nyitva tartással a vetítés kezdetéig, este kilencig látogatható – mondta Major Katalin, a püspöki palota művészeti vezetője szerdán az MTI-nek. Badacsonytomajon az Egry József Emlékmúzeumban Gulácsy Lajos rajzaiból nyílik időszaki kiállítás június 22-én szombaton 19 órakor, 20 órakor a zalaszentgróti Garabonciás Színpad Petőfi A helység kalapácsa című művét adja elő, azután a Babos-Piller Jazz Duó koncertezik. Szintén Badacsonytomajon előző napon, június 21-én szombaton játékos programokkal várják a gyerekeket.

A veszprémi Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központban június 22-én 15-től 19 óráig óránként gyerek tárlatvezetés, gyertyamártás, kötélverés, kavicsfestés, filmvetítés várja a gyerekeket, a Dohnányi Zeneművészeti Szakközépiskola növendékei pedig zenélnek az udvarban. Este Kállai Nóra la gamba sola koncertje lesz a liturgikus kiállítótérben, majd Kövi Szabolcs lép fel, végül Ladányi Tamás asztrofotós filmvetítéssel egybekötött előadására kerül sor. Este héttől éjfélig bor- és kávékülönlegességeket, gyógyteákat is meg lehet kóstolni a veszprémi helyszínen.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés