Nyitott pincék a Balaton-felvidéki Nivegy-völgyben

2013. május 16. 9:32
Nyitott pincékkel, szórakoztató programokkal várja a Zánka-Nivegy-völgyi Borút Egyesület a látogatókat pünkösdkor, csatlakozva az országos akcióhoz.

A Balaton-felvidéki borúton öt-hat éve tartanak hasonló rendezvényeket, de az országos kezdeményezéshez most először csatlakoztak, több mint 10 pincészettel és több vendéglátóhellyel – tájékoztatta az MTI-t Péringer Miklós borász, az egyesület tagja. A program gyertyafényes vacsorával kezdődik pénteken a résztvevő pincészeteknél, majd szombaton a Szent Antal Pincészetnél folytatódik főzőversennyel, gyerekprogramokkal, néptánccal és más szórakoztató műsorokkal. Szombaton és vasárnap rendszeresen közlekedő kisvonat és busz járja a pincéket; a járatok hétfőn nem közlekednek, de a pincék nyitva tartanak és gyalogszerrel is megközelíthetők. Vasárnap a Szent Balázs hegyen, a XIII. században épült, a 2000-es évek elején részlegesen felújított templomromnál 13 órakor szentmise lesz.

A nyitott pincék programban részt vesz a Dobosi Pincészet, az Antmann Családi Pince, a Cse-Ki Bor Bt., a Zsóka Fogadó, a Golyózó Pizzéria, a Molnár Családi Pince, a Lídia Borház, a Theodora Étterem, a Szent Antal Pince, a Szabó és Fia Borpince, a Gergely Borház, Péringer Miklós, a Brazsil Cseppek Borház, a Mersics porta és a Liszkay Winery Estate. A Nyitott Pince Napok célja, hogy a borvidékek megismerése mellett a közvetlen emberi kapcsolatokat is ápolja; a programot a Nyitott Pincék Szövetsége, a Bacchus Arts Stúdió és a Magyar Turizmus Zrt. szervezésében nyolcadik alkalommal tartják meg pünkösd hétvégéjén – áll a szövetség honlapján.

Szombaton, vasárnap és hétfőn a borkedvelők hangulatos pincetúrák során fedezhetik fel a legrangosabb pincészeteket és a kincseket rejtő apró, kézműves borászatokat. Az akcióban részt vevő pincék a három napból legalább két napon – általában 10 és 19 óra között – nyitva tartanak, és a gazda, borász vagy borhoz értő személyzet fogadja a betérő vendégeket. A nyitott pincékben legalább háromféle bort lehet 10-50 százalékos kedvezménnyel megkóstolni. A kedvezményes kóstolók mellett sok helyen nyílik lehetőség a pince és a szőlőbirtok bejárására, és a borok mellett finom falatokkal is kínálják a betérő vendéget.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés