Hatékony volt a kémiai szúnyogirtás a Balatonon

2013. május 13. 12:30
Minden balatoni településen elérte az előírások szerinti elvárt 80 százalékos hatékonyságot a csütörtökön elvégzett kémiai szúnyogirtás.

Az elvégzett csípésszámvizsgálatok adatai szerint minden balatoni településen elérte az előírások szerinti elvárt 80 százalékos hatékonyságot a csütörtökön elvégzett kémiai szúnyogirtás – mondta Sáringer-Kenyeres Tamás, a munkát irányító szakértői csoport vezetője szombaton az MTI-nek. Hozzátette: volt olyan település, ahol az elvártnál jóval magasabb hatékonyságot mértek. Tájékoztatása szerint jövő héten minden településen újra megmérik az óránkénti csípésszámot egy főre vetítve, majd ezt követően döntenek a következő gyérítés idejéről. Az eredmények ismeretében ha szükséges, gyorsan lehet cselekedni.

Lázár János, a Balatoni Szövetség titkára közölte, hogy a Magyar Turizmus Zrt. és a balatoni települések önkormányzatai 50-50 millió forintos keretet biztosítanak idén a szúnyogirtásra. A szezonra három biológiai és hat kémiai gyérítést terveztek, eddig két biológiai és két kémiai irtás történt meg. Az az időjárás csapadékosságától is függ, hogy augusztus végéig hányszor kell felszállniuk a repülőgépeknek – mondta. A költségekről elmondta, hogy a biológiai gyérítés ára hektáronként 3200 forint plusz áfa, a kémiai gyérítésé 1570 forint áfa nélkül. A légi kémiai szúnyogirtást csütörtökön három repülővel, 5700 hektáron hajtották végre a Balatonnál.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés