Egerszeg Fesztivál: csaknem száz program

2013. április 29. 11:56
A 12 napos rendezvénysorozaton a hagyományos programok mellett számos koncertet szerveznek, kézműves remekeket, gasztronómiai különlegességeket mutatnak be, utcazenészek, vándormuzsikusok, csepűrágók szórakoztatják az utca népét.

Csaknem száz programmal várja az érdeklődőket a XIX. Egerszeg Fesztivál május 13. és 20. között a zalai megyeszékhelyen. A 12 napos rendezvénysorozaton a hagyományos és kedvelt programok – prószafesztivál, göcseji filmszemle, Zegasztár gála, fúvóstalálkozó, verbunkverseny – mellett számos koncertet szerveznek, kézműves remekeket, gasztronómiai különlegességeket mutatnak be, utcazenészek, vándormuzsikusok, csepűrágók szórakoztatják az utca népét – mondták el a szervezők pénteki sajtótájékoztatójukon. A Zalaegerszeg belvárosában zajló rendezvénysorozat tartalmas, izgalmas, érdekes programot kínál mindenki számára – mondta Gyutai Csaba polgármester, hozzátéve, hogy a fesztivál első napján adják át az északi-ipari parkban az inkubátorház új létesítményeit, amely a város gazdasági fejlődése szempontjából jelentős eseménynek számít. Az új beruházással 170 új munkahely jön létre, amely biztos megélhetést nyújt számos zalaegerszegi családnak.

A polgármester azt is bejelentette, hogy a város a fesztivál hetében gépkocsit ajándékoz a rendőrségnek, amellyel a körzeti megbízottak munkáját szeretnék segíteni. Salamon Róbert, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság titkárságvezetője elmondta, hogy a kéklámpás felvonulás, a baleseti szimulációs és terrorelhárítási bemutatók mellett Zalai rendőrök gyermekszemmel címmel nyílik rajzkiállítás az Art moziban, és a fesztiválon adják át az év rendőre címeket is. Balaicz Zoltán alpolgármester a fesztivál kiemelt programjának nevezte a május 13-i, városnapi ünnepséget, Zalaegerszeg rendezett tanácsú várossá nyilvánításának emléknapját. Ezen a napon megkoszorúzzák Kovács Károly, Zalaegerszeg első polgármesterének emlékművét. Az ünnepi közgyűlésen Pro Urbe díjat és posztumusz díszpolgári címet adnak át, majd a városházán fogadják a testvérvárosok – Klagenfurt, Szurgut, Gorizia, Marosvásárhely és a székelyföldi Barót – küldöttségét.

Tompa Gábor fesztiváligazgató közölte, hogy a fesztivál keretében május 18-án rendezik meg a IX. Göcsej Filmszemlét. A pályázatra közel nyolcvan alkotás érkezett, a filmeket esténként a Kvártélyház udvarán vetítik le. Kondor Anita, a Keresztury ÁMK igazgatója a pünkösdhétfőn megrendezendő prószafesztiválra hívta fel a figyelmet. A gasztronómiai megmérettetés üde színfoltja lesz, hogy idén a csapatok nótaszó mellett süthetik ki a tájjellegű étket, ugyanis Prósza Hangja (P-Faktor) címmel meghirdették az amatőr nótaénekesek versenyét. A fesztivál egyik záró produkciója a Zegasztár verseny győzteseinek gálaműsora lesz. Színpadra lépnek versmondók, de népzenei, könnyű- és komolyzenei kategóriában is bemutatkozhatnak a nagyközönség előtt a tehetséges zalaegerszegi fiatalok.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés