Szennyvíz folyik a Balatonba

2013. április 4. 11:22
Szennyvíz folyik a megtelt csatornákból az élővizeken át a Balatonba. A Veszprém megyei szolgáltató ahol tud, szivattyúz és fertőtlenít.

Szennyvíz folyik a megtelt csatornákból az élővizeken át a Balatonba. A Bakonykarszt Zrt. vezérigazgatója csütörtökön elmondta: a Veszprém megyei szolgáltató ahol tud, szivattyúz és fertőtlenít. Kugler Gyula tájékoztatása szerint az elmúlt hetek rendkívül csapadékos időjárása miatt a szennyvízcsatornák megteltek a lehullott eső és a pincékből, árkokból a csatornarendszerbe szivattyúzott víz miatt. Ezért a csatornákból a szennyvíz a megye több térségében – főként a Balaton-felvidéken és Veszprém környékén – túlfolyik. Hangsúlyozta: a szennyvíz jelentősen felhígult a sok csapadéktól és belvíztől.

A zrt.-nél 24 órás készenlét van, s ahonnan riasztás érkezik, tartálykocsikkal igyekeznek kiszippantani a túltelt csatornákat – tette hozzá. A felhígult szennyvizet a környező, még szabad kapacitással bíró szennyvíztelepekre szállítják. Közlése szerint azokon a területeken, ahol túlfolyik a szennyvíz, a belvíz levonulása után azonnal megkezdik a fertőtlenítést. Kugler Gyula megjegyezte: a csatornák túlfolyása árvízi jelenség, ami ugyan nem szokványos, de a lehullott csapadék mennyisége sem az. 2010-ben hasonló helyzeten kellett úrrá lennie a megye 124 településén szennyvíz-és ivóvíz-szolgáltatást végző, önkormányzati tulajdonban lévő cégnek. Az ivóvízbázist nem veszélyezteti a belvíz következtében kialakult rendkívüli helyzet – emelte ki.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés