Népszavazás dönthet Balatonakarattya önállóságáról

2013. március 18. 15:04
Ismét helyi népszavazást tartanak Balatonkenesén, ahol vasárnap arról döntenek, hogy egyetértenek-e a tervezett, új közigazgatási határokkal – közölte a város jegyzője hétfőn.

Nánássy Elek tájékoztatása szerint egy magánszemély kezdeményezésére írták ki a referendumot, ugyanis tavaly Balatonkenese akarattyai városrésze helyi népszavazáson úgy döntött, hogy leválik a városról és önálló település lesz. A döntés-előkészítő bizottság kijelölte az új település elméleti közigazgatási határait, s március 24-én immár nem csak az akarattyaiak, hanem az egész város szavaz arról, hogy egyetért-e ezekkel a határokkal – mondta a jegyző. Hozzátette: ennek a második népszavazásnak nem lesz joghatása az eredeti döntésre, vagyis hogy a két település különválik, hiszen arról jogerős döntés van.

Balatonakarattya és Balatonkenese közigazgatási határairól a 2014-es választásokat követően a két különálló önkormányzat hoz döntést; ha nem tudnak megegyezni, bíróság dönt róla – tájékoztatott a jegyző. A 3 550 lelkes Balatonkenesén a 3 014 választásra jogosult vasárnap reggel hattól este hét óráig a négy kijelölt szavazóhelyiség valamelyikében szavazhat igennel vagy nemmel arról, hogy egyetértenek-e a szavazólapon ismertetett tervezett határokkal. A népszavazás akkor lesz érvényes, ha a választásra jogosultak több mint fele elmegy szavazni, s akkor eredményes, ha a szavazók több mint fele ugyanúgy dönt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés