Siófok idén 7 milliárdból gazdálkodhat

2013. március 4. 10:39
Siófok képviselő-testülete elfogadta a város idei költségvetését, amelynek egyik fontos feladata a pénzügyi stabilitás megerősítése, újabb hitel felvétele nélkül.

A lakókörnyezet fejlesztése az elsődleges célja Siófok idei költségvetésének, a Balaton-parti város mintegy 7 milliárd forintból gazdálkodhat – tájékoztatott Kolumbán Tünde, Siófok sajtóreferense. Siófok képviselő-testülete csütörtökön fogadta el a város idei költségvetését, amelynek egyik fontos feladata a pénzügyi stabilitás megerősítése, újabb hitel felvétele nélkül.

Idén az energiatakarékos, költséghatékony városüzemeltetés megteremtését, illetve a lakókörnyezet komfortjának növelését határozták meg célként. Tovább korszerűsítik a közvilágítást, parkot újítanak fel. Ismét épülnek utak, járdák, játszóterek, vagyis idén jut majd pénz olyan fejlesztésekre, amelyekre tavaly nem tudott költeni az önkormányzat. Megújul Siófok egyik legpatinásabb épülete, a 19. század végi Thanhoffer-villa is. Siófok színtere több olyan kiemelt nagyberuházásnak is, amelyek nem a helyi büdzsé, hanem a központi költségvetés terhére valósulnak meg. Tart a siófoki kórház csaknem 3 milliárd forintos fejlesztése, továbbá állami pénzből valósulnak meg olyan közlekedési nagyberuházások is, mint a Siófokot déli irányban elkerülő tehermentesítő út megépítése vagy a vasúti pályarendszer megújítása. Folytatódik a dél-balatoni hulladékkezelési program is.

A költségvetés mintegy 7 milliárd forintos főösszege 33 százalékkal kevesebb, mint amekkora a 2012-es büdzsé volt, ez egyebek között abból adódik, hogy több, korábban önkormányzati feladat került át az államhoz. Már nem Siófoknak kell például fenntartania a tűzoltóságot, és állami kézbe kerültek a település általános iskolái, illetve a kórház. A polgármesteri hivatal feladatkörei részben csökkentek a járási hivatalok létrejöttével, Siófok azonban járási központként új feladatokat is vállalt, például az építésügyben.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés