Megtalálták Gyenyikin tábornok lakhelyét Balatonlellén

2013. február 28. 9:37
A kétszáz négyzetméteres villában fejezhette be emlékiratait az orosz polgárháború emigráns fehér tábornoka. Gyenyikin lakhelyére térképek, képek és a helyi lakosok beszámolói alapján találtak rá.

Nincs kizárva, hogy hamarosan orosz turisták lepik el Balatonlellét, mivel az egyik villában a múlt század húszas éveinek egyik jeles orosz személyisége lakott – írja az Oroszország Hangja.

Anton Ivanovics Gyenyikin az orosz polgárháborúban a fehérek tábornokaként harcolt, így a bolsevik hatalomátvétel következtében 1920 áprilisában emigrálni kényszerült. Európai vándorlása során Anglián és Belgiumon kívül Magyarországon is lakott: rövidebb ideig Budapesten és Sopronban tartózkodott, később viszont Balatonlellére költözött.

Gyenyikin nem szívesen tartotta a kapcsolatot honfitársaival, nem akart részt venni az emigránsok körében oly gyakori viharos vitákban. Magányra vágyott, olyan helyet keresett, ahol emlékirataival foglalkozhatott, ahol irodalmi munkásságnak szentelhette idejét – mondta a tábornok lakhelyének felkutatását kezdeményező Oleg Volovik, az Orosznyelvű Írók Nemzetközi Szövetségének elnöke.

Volovik szerint nehéz dolguk volt, mivel Gyenyikin 1925-ben elhagyta Magyarországot, ezt követően pedig elvesztek balatonlellei tartózkodásának nyomai. Történelmi anyagokat és a helyi lakosok fennmaradt visszaemlékezéseit tanulmányozták, így sikerült egyértelműen meghatározni, hol is volt Gyenyikinék magyarországi menedéke. Elmondása szerint a tábornok a kétszáz négyzetméteres villában fejezhette be emlékiratait.

A házon hamarosan emléktáblát avatnak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés