Negyedére csökkennek Fonyód kamatterhei az adósságrendezéssel

2013. február 27. 14:51
A balatoni város 930 millió forintos adósságának 60 százalékát vállalja át a kormány, negyedére csökkentve ezzel a település kamatterheit.

Fonyód szerdán írja alá a kormányzat képviselőivel az adósságrendezéséről szóló megállapodást, amelynek értelmében a balatoni város 930 millió forintos adósságának 60 százalékát vállalja át a kormány, negyedére csökkentve ezzel a település kamatterheit – tájékoztatott Hidvégi József (Fidesz-KDNP) polgármester. Fonyód 2006-ban, Somogy megye legeladósodottabb településeként 1,5 milliárd forintos adósságot örökölt, amit az idei évre sikerült 930 millió forintra csökkentenie. A kormányzati adósságrendezésnek köszönhetően a város adósságából közel 380 millió forint marad, amelynek kamatterhei a korábbi évi 120 millió forinttal szemben 30 millió forintra csökkennek, jelentős segítséget nyújtva az adósságspirálból való kikerüléshez – közölte a polgármester.

Hidvégi József arról is beszámolt, hogy hitellehetőség hiányában akadozik Fonyód 560 millió forintos városfejlesztési projektjének teljes befejezése. A település még 2008-ben nyert 381 millió forintos uniós támogatást erre a célra, amelyről 2,5 évvel később sikerült megkötnie a támogatási szerződést, így eleve módosultak a határidők és nőttek a költségek. A projekt részeként tavaly átadtak egy új szabadtéri színpadot, idén április végére készülnek el a megújított terek, parkolók, utak és játszóterek, május végére pedig az új kulturális központ, de a négyszintes Balaton Áruház befejezésére továbbra is várni kell.

Az eddig 30 százalékban elkészült beruházás befejezéséhez már öt hitelkérelmet is benyújtottak, amelyeket sorra elutasítottak a bankok, a héten nyújtják be a hatodikat. Az elvesztegetett évek miatt 37 millió forinttal emelkedve, 162 millió forintra nőtt a beruházás költsége (ebből 60 millió forint a támogatás összege), miközben a háromszoros ingatlanfedezetet kérő bankok hitelfeltételei nehezen teljesíthetőek – mondta a polgármester, aki szerint ha sikerül végre elnyerni a szükséges hitelt, az idei turisztikai szezonra megépülhet a Fonyód közepén található áruház is.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés