Új vitorláskikötő épül Balatongyörökön

2013. február 22. 16:53
A kikötőt Balatongyörök Becehegy partszakaszán alakítják ki, a munkálatok idén nyár végén kezdődhetnek, s várhatóan a 2014-es szezonra tudják fogadni a vitorlázókat.

Összesen 462 millió forintos beruházással, 50 százalékos európai uniós támogatással 77 vitorlás befogadására alkalmas kikötő épül Balatongyörökön. A projekt támogatási szerződését pénteken írták alá a Balaton északi partján található településen.

Az Új Széchenyi Terv pályázatának segítségével 21. századi követelményeknek megfelelő, zöld energiával ellátott modern sportturisztikai létesítmény épülhet meg – mondta Pál Levente András, a kivitelező Leventura Kft. ügyvezető igazgatója. Hozzátette: a kikötőt Balatongyörök Becehegy partszakaszán alakítják ki, a munkálatok idén nyár végén kezdődhetnek, s várhatóan a 2014-es szezonra tudják fogadni a vitorlázókat. Tájékoztatása szerint a létesítmény 30 lábnál nagyobb vitorlások fogadására és versenyeztetésére is alkalmas lesz. Kiemelte, hogy a Balaton nyugati medencéjében nincs kikötői gócpont, azonban a balatoni hajóforgalom jelentős mértékű, így nagy igény van a hiányosság pótlására.

A projekt keretében 345 négyzetméteres, teljesen közművesített kikötőt építenek, és egy-egy mentő-, és kiszolgálóhajót vásárolnak. A hajókat a kiszolgáló feladatok mellett műszaki mentésre, életmentésre, hajókísérésre fogják használni. A kikötőben hét dolgozót foglalkoztatnak majd, a beruházás hozzájárul Balatongyörök turisztikai vonzerejének növeléséhez is – mondta. A kikötő a meglévő golfklub mellett épül, a komplexumtól a vendégéjszakák számának, és a településre látogató turisták létszámának növekedését várják.

Breznovits István, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezetője elmondta, hogy Balatongyörökön milliárdos nagyságrendű fejlesztések valósulhatnak meg: pénteken írták alá az önkormányzattal a 200 millió forintos beruházással megvalósuló élménysétány támogatási szerződését, és átadták a 161 millió forintból kialakított új körforgalmi csomópontot.

A 100 százalékos, vissza nem térítendő támogatásból 2014 áprilisára megépülő 680 méter hosszú balatongyöröki élménysétány a központi rendezvényteret köti majd össze a strandbejárattal, és kialakítanak egy fitneszparkot is – mondta Bíró Róbert polgármester. A három rekreációs élménypontot – közöttük egy hideg vizes Kneipp-élménypontot – magába foglaló sétány a partszakasz meghatározó fejlesztése lesz. Hozzátette: akadálymentesített parkolót is kiépítenek a Balaton-parti településen.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés