Mesterséges termáltó épül Zalakaros központjában

2013. február 22. 16:25
A várhatóan jövő tavaszra elkészülő fejlesztéssel a ma még elfolyó termálvizet hasznosítják, bemutatják a környék természeti értékeit, de a látványos turisztikai attrakció révén egyúttal új városközpont is születik az 1,3 hektáros területen.

Zalakaroson új városközpontot alakítanak ki, amelynek fő eleme lesz az elfolyó gyógyvizet hasznosító, mesterséges termáltó, valamint a környék természeti értékeit bemutató park. A több mint 380 millió forintos beruházás támogatási szerződését szerdán írták alá.

Breznovits István, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség igazgatója az aláírás kapcsán tartott sajtótájékoztatón elmondta: a régióban a gazdaságfejlesztés területén kiemelt szerepe van a Balaton körzetét érintő turisztikai beruházásoknak. A kiírásra 25 pályázat érkezett, s végül 11 nyertes projekt együttesen 2,6 milliárd forintos támogatást kapott, amellyel összességében közel négymilliárd forint értékű beruházás valósul meg. Mindezek az üdülőhelyeken eltöltött vendégéjszakák számát és a turisták kiszolgálásának színvonalát egyaránt növelik.

Novák Ferenc polgármester kifejtette: a 388 millió forintos termáltó és ökopart beruházásához 280 millió forint támogatást nyertek, a fennmaradó összeget az önkormányzat saját forrásból finanszírozza. A várhatóan jövő tavaszra elkészülő fejlesztéssel a ma még elfolyó termálvizet hasznosítják, bemutatják a környék természeti értékeit, de a látványos turisztikai attrakció révén egyúttal új városközpont is születik az 1,3 hektáros területen.

A tervek szerint egy sétány indul a Dísz térről az újonnan létesülő, a gyógyfürdőhöz is csatlakozó tóig, amely teljesen  körüljárható lesz. A környezetében kialakítandó parkban a természet hangjait mutatja be a hangok pavilonja, a labirintusban különböző kőzeteket kereshetnek meg a látogatók, a fények meditációs terében a föld forgásához és a nap mozgásához kapcsolódó fényeket tanulmányozhatják az érdeklődők, a legkisebbek pedig a meseparkban ismerkedhetnek meg az állatvilággal.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés