Feljelentést tesz a Jobbik a balatonfüredi vitorláskikötő ügyében

2013. január 23. 14:40
A párt szerint a balatonfüredi önkormányzat egyfajta „bújtatott privatizáció” keretében, mindössze évi 15 millió forintért átjátszotta az egyébként évente több mint 100 millió forint nyereséget termelő vitorláskikötőt egy, többek között a Közgépet is magába foglaló konzorciumnak.

A Jobbik szerint felháborító és „vérlázító”, ahogyan a kormánypártok és „a hozzájuk közeli oligarchák” lényegében privatizálták a balatonfüredi vitorláskikötőt, ezért az ellenzéki párt hűtlen kezelés miatt feljelentést tesz az ügyben – jelentette be Szilágyi György és Kepli Lajos országgyűlési képviselő szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten. A képviselők közölték: az állam tavaly ősszel adta át ingyenesen a balatonfüredi önkormányzatnak a kikötőt, azzal a feltétellel, hogy azt 15 évig nem idegenítheti el.

Kepli Lajos emlékeztetett arra, hogy a kikötő az egyetlen olyan olimpiai központ, amely nem veszteséges: évente 100-110 millió forint bevételt termelt a sportköltségvetésnek. Úgy fogalmazott: ennek ellenére az önkormányzat 2012 decemberében egy 30 napos, „személyre szabott” pályáztatást követően évi 15 millió forintért bérbe adta a kikötőt egy konzorciumnak, amelynek tagja a Közgép Kft., a Swietelsky Kft. és Fonyó Károly, a Magyar Vitorlás Szövetség elnökségi tagja, Simicska Lajos üzlettársa. Hangsúlyozta: az önkormányzat ezzel a döntéssel ha jogilag nem is, de lényegében egy földhasználati szerződéssel igenis elidegenítette az ingatlant, hiszen kizárólagos használati jogot adott a konzorcium tagjainak.

Szilágyi György szerint ez egy „bújtatott privatizáció”, hiszen az egyébként több mint egymilliárd értékű ingatlanokkal rendelkező és éves szinten több mint 100 millió forint nyereséget termelő kikötőt évi 15 millió forintért „átjátszották” magánszemélyek kezébe. Kepli Lajos hozzátette: a döntéssel anyagi kár is érte Balatonfüredet, hiszen a város majdnem 100 millió forintos bevételtől esik el évente, ezért a Jobbik hűtlen kezelés miatt feljelentést fog tenni az ügyben.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés