Ismét bontásra kötelezték a káptalantóti termelői piacot

2012. november 27. 9:37
Ismét bontásra kötelezték a Liliomkert nevű káptalantóti termelői piacot, mely a Balaton-felvidék egyik turisztikai attrakciójának számít. Tulajdonosa levélben fordult az agrárminiszterhez, bírálva az új földtörvény tervezetét.

Bontásra kötelezték ismét a Balaton-felvidék egyik turisztikai attrakciójának számító, Liliomkert nevű káptalantóti termelői piacot. Tulajdonosa az agrárminiszterhez fordult levélben, bírálva az új földtörvény tervezetét, és kérve a hatályos természetvédelmi törvény betartását, valamint a földtörvény ez alapján történő normakontrollját. Harmathy Ildikó biológus-mérnök, a termelői és kézműves piac ötletgazdája és működtetője elmondta: az ügy túlmutat a káptalantóti piacon, a magyar élelmiszertermelés és az őstermelők érdeke, valamint egy gazdaságos termelői-piachálózat kialakításának igénye miatt. Ezért a mezőgazdasági miniszteren kívül levélben fordult az országgyűlés elnökéhez és a köztársasági elnökhöz is, kérve a földtörvény természetvédelmi törvény szerinti normakontrollját. Álláspontja szerint a természetvédelmi törvény értelmében 1996 óta minden közérdekű döntést természetvédelmi normakontrollnak kellett volna alávetni, aminek biztosításához régóta állnia kellene a Természetvédelmi Hivatalnak, de ezzel adós maradt eddig több kormány is. Mint kifejtette, a jelenlegi földtörvény-tervezet hibás, hiszen a termőföldnek nem a tulajdonlását, hanem a használatát kell szabályozni.

A természet védelméről szóló törvény – amihez igazodnia kell a földtörvénynek is –, össztársadalmi érdekeket kell szolgáljon, hisz a természet mindenkié. Az első számú természeti érték pedig az ember, miközben a termőföld feladata, hogy élelmet adjon az embereknek, minél több embernek, minél jobb minőségben. Ezen alapelvek értelmében a káptalantóti piacnak is van létjogosultsága – szögezte le, tiltakozva az ellen, hogy a sümegi építési hatóság feljelentése nyomán 3,75 millió természetvédelmi bírságot rótt ki rá a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelet, amiért a falu határában 22 éve nem művelt, 3 hektárnyi szántón termelői piacot üzemeltet.

A Balaton-felvidék Káli-medencéjének festői részén fekvő termelői piac hatodik éve működik vasárnap délelőttönként. Egyfajta programot és találkozóhelyet teremtett a Balaton közelében, ahol művészek, zenészek is gyakran megfordulnak, főként a nyári szezonban rendszeresen tartanak zenei előadásokat, gyerekprogramokat, a házi termelésű, készítésű élelmiszerek mellett kézműves és biotermékek sorát, régiségeket, használt könyveket is árusítanak itt. A Liliomkertet az illetékes hatóság döntése értelmében már tavaly november végén el kellett volna bontani, visszaállítva a falu határában lévő terület eredeti állapotát szántóként, mivel a hatályos törvények értelmében piac nem kaphat működési engedélyt mezőgazdasági besorolású területen. A legutóbbi hatósági végzés szerint november végéig kell elbontani a piacot, amelynek tulajdonosára eddig összesen 5,3 millió forint bírságot szabtak ki a hatóságok. Harmathy Ildikó ezzel kapcsolatban közölte, nincs pénze a bírság kifizetésére, minden vagyona a ma már több mint száz család jövedelmét biztosító piac, amelynek fennmaradásáért tovább küzd. Kifogásolta, hogy a bontás elrendelésével a hatóság ellehetetleníti a további megoldás keresést az értékteremtő Liliomkert legalizálásában.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés