Decemberig várnak a Balatonban maradt stégek begyűjtésével

2012. november 26. 10:53
Eredetileg október végéig kellett volna eltávolítani a stégeket a Balatonból, de valószínűleg az enyhe ősz és az elhúzódó süllőzési szezon miatt még 168 stég van a vízben. A vízügy némi türelmi idő után decemberben kezdi meg az ott hagyott stégek eltávolítását.

Vélhetően az enyhe ősz és az elhúzódó süllőzési szezon miatt maradt 168 stég a Balatonban az eltávolításukra megszabott október végi határidő lejártával. Begyűjtésüket némi türelmi idő után, decemberben kezdi meg a vízügy – tájékoztatta Pécseli Péter, a Balatoni Vízügyi Kirendeltség vezetője az MTI-t szombaton. A stégek eltávolítása azért szükséges, mert a jég megrongálja, összetöri a vízben maradt darabokat, amelyek így veszélyforrássá válhatnak. A vízügyesek arra számítanak, hogy az idén sem marad a szokásos 20-30-nál több olyan stég, amelyet nekik kell eltávolítaniuk.

Az elmúlt évek tapasztalatai szerint hiába kötelező azonosítóval, névvel és címmel ellátni a balatoni stégeket, a gazdátlanná vált darabok tulajdonosai kideríthetetlenek. A vízügy fél éven át őrzi meg, aztán megsemmisíti a begyűjtött stégeket. A későn ébredő tulajdonosok a kiemelési és a szállítási költség megtérítése után visszakaphatják stégjüket. Pécseli Péter elmondta: a Balatonnál szombaton 42 centiméteres vízállást mértek, ami jóval elmarad a 70 centiméteres üzemi vízszintminimumtól, de kedvezőbb az elmúlt száz év minimumrekordjánál, a 2003 őszén mért 23 centiméteres vízállásnál. A Balaton vízminősége továbbra is kiváló. 

A tó vízgyűjtőjén az idén a sokéves csapadékátlagnak csak a 60-70 százaléka hullott. Az előrejelzések sem kecsegtetnek a helyzet javulásával, optimális esetben is 65-80 centiméter körül valószínűsíthető májusban a Balaton vízszintje, szemben az olyankor szokásos és kívánatos 110 centiméterrel.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés