Nem fog „felhízni” a Balaton vize?

2012. november 13. 10:19

Varga Iván
A Balaton
Nem az a baj, hogy alacsony a Balaton vízállása, hanem hogy nyárig az átlagosnál kevesebb csapadék fog hullani, csak ezt nem mondják ki.

Idén, nyár elején, 80 centiméternél állt a víz a mércénél. Tehát »pesszimistán« ennél 10-20 centivel kevesebbel számolhatunk a következő évben. Megnéztem egy fél éves, azaz hosszútávú meteorológiai előrejelzést (ennél hosszabb időre jósolni nincs értelme): hatból három hónap, az átlagosnál szárazabb, három pedig átlagosan csapadékos. Szóval májusig kitart a szárazság… 

Most már csak az lenne a kérdés, egy ilyen félig átlagos, félig annál szárazabb félév mennyi csapadékot jelent »optimista számítások szerint«. Félek úgy sem jelent 40 centiméternél többet, akkor meg jövő nyáron – a legjobb esetben - ott leszünk, ahol idén voltunk. A rendelkezésre álló 2004 – 2012-es grafikonokat böngészve, (csak az első két évet vehetem példaként, a többi évben voltak leeresztések) 2004 novembere és 2005 májusa között 40 centit »hízott« a Balaton, míg 2005 novembere és 2006 májusa között csupán 15 centit, ami azért ijesztő.
 
Jobb lenne rébuszokban beszélés helyett, egy az egyben közölni az újságcikkben a vízügyesek által hivatkozott előrejelzést, illetve egy olyat, amely egy hasonló időszak mérlegét mutatja (ők tudják mennyit eresztettek le ugyanis). Különben marad a magam fajta Balatonért aggódók amatőr találgatása. Elejét lehetne venni a dolgoknak. Gondolom a turisztikából élők is inkább szembenéznének a valósággal, mint hogy holmi reményekre építsék jövő évi terveiket.”
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ne féltsük a Balatont! Tud ő vigyázni magára, mégha "lopják" is a vízfelületet illegális telekalakításokkal. Nemrég még ezek a Balaton-rablók ájvékoltak, hogy a víz visszafoglalta, ami az övé. No erre leeresztették a vizet...nem gondolták, hogy forró, csapadékmentes nyár lesz.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés