Kevesebb nyilvántartott álláskereső Veszprém megyében

2012. október 27. 10:35
Veszprém megyében összesen mintegy 14 ezer álláskeresőt tartott nyilván a munkaügyi központ szeptemberben, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint 820 fővel kevesebben kerestek állást, mint egy évvel ezelőtt.

Szeptember végén Veszprém megye gazdaságilag aktív népességének 8,8 százaléka volt nyilvántartott álláskereső. Az országon belüli, különböző szintű területi egységek munkaerő-piaci helyzetének összehasonlítására szolgáló mutató alapján Veszprém megye - Győr-Moson-Sopron megye, a főváros, valamint Vas, Pest és Komárom-Esztergom megye – után szeptemberben is a hatodik legkisebb mérőszámmal rendelkezett. A közlemény szerint a megye regisztrált álláskeresőinek számát továbbra is csökkenés jellemzi, amelynek mértéke nagyobb, mint országosan. A kilencedik hónapban megkezdődött az idegenforgalmi idényben foglalkoztatottak szokásos visszaáramlása, továbbá folytatódott a pályakezdők kirendeltségeken történő jelentkezése is.

 
Szeptember elsején indult el Veszprém megyében is az Első munkahely garancia elnevezésű program, amely a fiatal munkavállalók munkaerő-piaci helyzetének javítását, az első munkahely, illetve a szükséges munkatapasztalat megszerzését segíti elő. A program keretében a munkaügyi központ 88 millió forintos támogatással, 173 fiatal munkába állását tette lehetővé – közölte a kormányhivatal. A hónap során 1.937 új álláshelyet jelentettek be a munkaadók. Az új álláshelyek közül 731 esetben nem igényeltek támogatást a munkáltatók, míg 1.206 támogatás útján betölthető munkalehetőség volt.
 
A legnagyobb munkaerő-kereslet Pápa és Veszprém körzetében jelentkezett. Itt a támogatás nélküli és a támogatott munkahelyek számában egyaránt növekedés mutatkozik, mind az egy hónappal, mind az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest. A gazdaságilag aktív népesség a megye valamennyi foglalkoztatási körzetében kisebb arányban volt állás nélkül az országos átlagnál. A megyén belül a Balaton-parti térségek – Balatonfüred, Balatonalmádi, Tapolca –, valamint a megyeszékhely és Zirc körzetének munkaerő-piaci pozíciója továbbra is kedvezőbb a megyei átlagnál – áll a hivatal közleményében.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés