Balatoni sétahajókat ellenőrzött és büntetett a NAV

2012. szeptember 18. 13:58
A sétahajó-vállalkozások többnyire a nyugtaadást mulasztották el, de két hajón feketén alkalmazott dolgozót is találtak.

Főként a nyugtaadást mulasztották el a balatoni sétahajó-vállalkozások a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőrzéseikor – tájékoztatta a hivatal Somogy megyei adóigazgatóságának sajtóreferense kedden az MTI-t. Fülöp Eszter közölte: a revizorok az összes nagyobb forgalmú kikötőben – Fonyódon, Siófokon, Keszthelyen és Balatonfüreden –, valamint egy kisebb kikötőben is sétahajóra szálltak. 

Hozzátette: öt nyugtaadási ellenőrzésből mind az öt esetben mulasztást állapítottak meg. Két alkalommal az átadott bizonylat nem volt megfelelő, esetükben alacsonyabb mulasztási bírságot szabnak ki, a másik három esetben viszont nem adtak nyugtát. Előfordult, hogy a sétahajó személyzete szabályos, nyugtának minősülő jegy adása után a hajón vásárolt italok áráról mulasztott el nyugtát kiállítani. Esetükben a bírságok százezres nagyságrendűek lesznek.

A sajtóreferens tájékoztatása szerint a hajókon a munkavállalók jogállását is ellenőrizték a revizorok: két hajón is találtak olyan dolgozót, aki nem volt bejelentve. Az adóellenőrök civil pénzügyőri biztosítással hajót is béreltek, kisebb körutat téve a Balatonon. Partraszállás után a kapitány – maga volt a vállalkozó – készpénzfizetési számlát állított ki, de tartalmi hiányossággal, emiatt kisebb bírságra számíthat.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés