Finnugor világkongresszus: teltház a siófoki szállodákban

2012. szeptember 5. 11:33
Tovább tart a szezon Siófokon, itt tartják ugyanis a Finnugor Népek VI. Világkongresszusát, melyre több mint 600 résztvevő érkezik majd. A város intézményei és Fő tere számos kísérőrendezvény színhelye lesz.

A Finnugor Népek VI. Világkongresszusára érkező több mint 600 résztvevőnek, valamint kísérőiknek köszönhetően tovább tart a balatoni főszezon Siófokon. A találkozó ráadásul hatalmas reklám- és bemutatkozási lehetőség a város számára – mondta Siófok polgármestere. Balázs Árpád kifejtette, hogy a kultúrdiplomáciai esemény nagyszámú résztvevőjének köszönhetően nemcsak a kongresszusnak helyet adó Hotel Azur, de a város többi szállodája is főszezoni telítettséggel üzemel. A résztvevő államok magas szintű diplomatákkal képviseltetik magukat, akik mellett szép számmal érkeznek üzletemberek is. „Oroszország és egyes tagköztársaságainak jelentős részvétele miatt Siófok ismertté válik az általuk képviselt hatalmas és fejlődő turisztikai piacon is” – fogalmazta meg várakozásaikat a polgármester.

A szerdán kezdődő háromnapos rendezvény szakmai része ugyan zárt ajtók mögött zajlik, a város intézményei és Fő tere ugyanakkor számos kísérőrendezvény színhelye lesz. Kálmán Imre szülőházában Szemadám György festőművész, író kiállítása látható. Az emlékház emeleti galériáján a művész alkotásai is megtekinthetők. A Kálmán Imre Kulturális Központban az észt köztársaság egykori elnökének tárlata várja az érdeklődőket. Lennart Meri jól ismerte a finnugor világot, sőt küldetésének tartotta, hogy elmesélje az észtek és nyelvrokon népeik ősi történetét. Számos filmet készített, amelyek a finnugor kultúrtér földrajzi és történelmi kiterjedését hangsúlyozták. Filmjeinek elkészítéséhez 1969-1988 között több ízben expedíciót szervezett a finnugor népek lakóterületeire. A filmes vándorutak során keletkezett gazdag fotóanyag, a finnugor világ bejárásának története elevenedik meg a Vízimadarak népei – Lennart Meri filmes vándorútjai 1969-1988 című tárlaton, amely a Budapesti Néprajzi Múzeum finnugor anyagával együtt látható szeptember 4. és 29. között.

Siófok megújult Fő terén, a Víztorony lábánál szeptember 5-től a régi kézművesipar tradicionális termékeivel, régi magyar mesterségekkel – többek között a kékfestéssel, a papírmerítéssel vagy a kerámiakészítéssel – ismerkedhetnek a konferencia résztvevői. Már a múlt héten felállították a siófoki hajókikötő keleti mólójának végében azt a békeangyal-szobrot, amelyet a kongresszus alkalmából ajándékozott a városnak a Jótett Világa Jótékonysági Szervezet Nemzetközi Szövetsége, a Kultúra és Művészet Nemzetközi Akadémiája, valamint az Orosz Nyelvű Írók Nemzetközi Föderációja. A Balaton-parti város a 30. település, amely hasonló szobrot kapott. A műalkotást a találkozó nyitónapján, szerdán avatják fel.

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Vagyunk ezzel jó pár millióan a Kárpát-medencében.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés