Kiszáradt a balatoni halastavak negyede

2012. augusztus 29. 15:59
Balaton vízgyűjtőjét sújtó aszály a halastavak mintegy negyedét kiszárította, ezért a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. a szaktárcához fordulna segítségért, illetve feladatai átütemezéséért.

Füstös Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek kifejtette: a Balaton alacsony vízszintje miatt ugyan kisebb lett a halállomány élettere, de a rendelkezésre álló tápanyag miatt nem csökkent a tó haleltartó képessége.

A szárazság ugyanakkor a cég halastavainak egy részén már jelentős, eddig 20-25 százalékos kiesést okozott a balatoni haltelepítések, továbbá a jövő évi termelés alapjául szolgáló haltermelésben. Gondot jelent az is, hogy az üzemképes halastavakat a lehalászások után vélhetően nem tudják újból feltölteni vízzel a befolyók kiszáradása miatt, ami rendkívül veszélyezteti a jövő évi termelést – fogalmazott. A hiányzó vízutánpótlás miatt ellehetetlenül a halak egy részének teleltetése is.

A kialakult helyzet miatt azzal kell számolni, hogy az ősszel aktuális haltelepítések idejének és helyének kiválasztásában nem a szakmai indokok fognak szerepet játszani, hanem az időjárás és a körülmények függvényében kell majd ezekről dönteni. A Balaton déli partja a sekélysége miatt – egy-két hely kivételével – alkalmatlanná vált a partról történő haltelepítésekre, így nem tartható az eddig gyakorlat, amely szerint a tó körül több helyszínen, egyenletesen biztosítják a telepítéseket – közölte Füstös Gábor.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés