Még a gagyi uralja a Balatont

2012. augusztus 9. 8:26

Csapody Balázs
HVG
Hihetetlen adottságai vannak a Balatonnak, ami nincs kihasználva. Interjú.

Vállalja azt a meghatározást, hogy a Kistücsök balatoni vendéglő?

Igen, mindenképpen az. Rögtön hozzáteszem, hogy egyben somogyi vendéglő is. Nagymértékben támaszkodunk a megyére: a helyi beszállítókra, vendégekre, termékekre. Mindez érvényes persze az egész balatoni régióra is.

Húsz-harminc kilométerre a parttól ugyanolyan lenne a Kistücsök, mint a part menti Balatonszemesen?

Azt hiszem, működne, de kisebb személyzettel és kevesebb férőhellyel. Nem csak a »balatonozóktól« függ az étterem sikere, nagyon sok olyan vendégünk van, aki kimondottan miattunk jön Balatonszemesre. Ezért működne az étterem 20 kilométerre a parttól is.

Július elején még bőven lehetett szállást foglalni a parti apartmanokban: az egyik tulajdonosa azt mondta nekem, hogy a szezon már besűrűsödött július 10. és augusztus 20. közé. Mivel magyarázható, hogy ilyen rövid ideig tart az üdülési periódus a Balatonon?

Elégé összetett probléma, amiben nagy felelőssége van a balatoni vendéglátós vállalkozóknak. Tudatosan összehúzták a szezont. Egy vendégem mesélte, volt olyan év, hogy lejött a családjával augusztus közepén, amikor még minden nagyon szép és jó volt. A második héten – ami már az augusztus 20-a utáni időszakra esett – azt látták, hogy a jó idő ellenére sorra zártak be a balatoni büfék, a jégkrémválaszték minimális volt, a büfés már nem rendelt újabb adagot. Rátört a vidékre a szezonzáró hangulat. Ekkor eldöntötték, hogy a következő évben korábban jönnek, hogy a nyaralásuk a szezonra essen – éppen ezért ez egy önmagát gerjesztő folyamat. Ugyanakkor minden egyes programot, fesztivált a főszezonra szerveznek, pedig ezeket lehetne úgy is használni, hogy szezonhosszabbító hatásuk legyen. Így ha valaki nemcsak strandolni akar, másfajta kikapcsolódásra vágyik, azt szezonon kívül is megkaphatná. (...)

Turisztikai szakemberek gyakran állítják példaként a balatoni vállalkozók elé a Garda tavat, amelyet a gasztronómiai kínálata tett naggyá az utóbbi években. Eljuthat valaha arra a szintre a Balaton?

Hihetetlen adottságai vannak a Balatonnak, ami nincs kihasználva. A minőségi gasztro- és borturizmusban nagy lehetőségek vannak, amihez hozzájön a kerékpár-, a sportturizmus, aminek kifejezetten kedvez a sík terep. Meg kell nézni, hogy a Fertő tó osztrák oldalán mennyien bringáznak: hiába épült ki a kerékpárút a Balaton körül, még nem kaptak rá. De azt gondolom, mindez csak idő kérdése.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mindegy Gagyikám, amúgyis fikáznád, bárhogy lenne.
Joav is biztos fikázza a Velencei tavat.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés