Irodalom és digitális kultúra Szigligeten

2012. augusztus 2. 14:16
A József Attila Kör Irodalmi Egyesület 24. alkalommal rendezi meg hagyományos irodalmi táborát a szigligeti Alkotóházban. Idén kiemelt téma lesz az irodalom és a digitális kultúra kapcsolata.

A József Attila Kör Irodalmi Egyesület 2011. augusztus 28. és szeptember 2. között, 24. alkalommal rendezi meg hagyományos irodalmi táborát a szigligeti Alkotóházban. Az idei tábor kiemelt témája az irodalom és a digitális kultúra kapcsolata lesz. Ebben a témakörben a kerekasztal-beszélgetések az e-könyvek helyzetét, jövőjét, a szerzőiség és a szerzői jog 21. századi kérdéseit, valamint a digitális archívumok, könyvtárak és múzeumok kihívásait mutatják be a meghívott szakértők segítségével. Ennek megfelelően délutáni vendégelőadónk György Péter, esztéta, médiakritikus lesz.

A táborban ezen kívül szó lesz még a JAK-füzetek indulásának 30. évfordulója kapcsán Fasírt - újratöltve címmel a fiatal irodalom akkori és mai problémáiról, vitáiról, teljesítményeiről, valamint a JAK Retro sorozatban Sziveri János költészetéről a szerkesztők, kritikusok, egykori pályatársak és követők részvételével. Idén az ImPulzusban Darvasi László Vándorló sírok című kötetéről beszélgetnek a kortárs kritikai vitasorozatok (ÉS-kvartett, Előhívás, Pókháló, Kritikustusa) képviselői. Drog, film és irodalom művészeti összefonódásairól hallhatunk a Kubiszyn Viktor, Garaczi László és Bajtai András triótól. Továbbá az experimentális költészet és a hazai (neo)avantgárd szcéna kiemelkedő alakja, Szkárosi Endre is ellátogat Szigligetre. A fiatalabb alkotók közül pedig ezúttal a FÉLonline és a vajdasági Híd Kör tagjai lépnek fel.

A JAK Világirodalmi Sorozata kapcsán J. M. Ledgard Zsiráf és Mark Collins Hazátlanok című művét, majd a JAK-füzetek friss szerzőit (Áfra János, Bencsik Orsolya, Nagypál István és Váradi Nagy Pál) mutatják be új sorozatszerkesztőink. A délelőtti versszemináriumot  Schein Gábor, a prózaszemináriumot Szécsi Noémi, a drámaszemináriumot Vinnai András vezeti, a költészet kedvelői különlegességként pedig a slam poetry alapjait sajátíthatják el Závada Péter, Süveg Márk és Simon Márton segítségével. A szigligeti JAK-tábort a Nemzeti Kulturális Alap és a MASZRE támogatja.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés