Csökkentik a vaddisznóállományt a Balaton-felvidéken

2012. augusztus 1. 11:04
Élővadbefogással csökkentik a vaddisznóállományt Szigligeten. Csapdákkal 16 állatot fogtak be az elmúlt napokban a szigligeti Majális-tetőn és Antal-hegyen.

Élővadbefogással csökkentik a vaddisznóállományt Szigligeten – közölte a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálat-vezetője szerdán. Fischer József elmondta: a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság hivatásos vadászai csapdákkal 16 vaddisznót – kocákat és malacokat – fogtak be az elmúlt napokban a szigligeti Majális-tetőn és Antal-hegyen.

Az évnek ebben az időszakában különösen nagy jelentősége van az élővad-befogásos állománycsökkentésnek, mert a megnövekedett turistaforgalom következtében kialakult balesetveszély miatt fegyveres vadászat nem folytatható a lakott települések közvetlen közelében – magyarázta a természetvédelmi szakember. Hozzátette: a vaddisznóállomány robbanásszerűen szaporodik, a Balaton térségében még a rendkívül aszályos időjárás is ront a helyzeten, ugyanis a szomjazó állatok természetes ösztönüktől hajtva keresik a víz közelségét.

A vaddisznók gyakran szedegetik a fákról lehullott gyümölcsöket, dézsmálják a veteményeket, szőlőültetvényeket, vagy éppen az ingatlantulajdonosok által felelőtlenül a telek végébe kihordott „zöld hulladékot”, de sokan etetik is a vadat – osztotta meg tapasztalatait az őrszolgálat vezetője. Fischer József hozzátette: a vaddisznók létszámának visszaszorítása természetvédelmi szempontból is kiemelt feladat, hiszen a mindenevő állat veszélyezteti a földön fészkelő madarak sikeres költését, valamint túrásával a rétek, vizes élőhelyek védett növényeit is.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés