Visszakövetelik az elkerített partszakaszt civilek Balatonkenesén

2012. július 9. 14:59
Visszakövetelik az önkormányzat által elkerített partszakaszt helyi civilek Balatonkenesén. A területen ezen a nyáron fizetős strand működne, de a polgármester azt ígéri, hogy az ősszel eltávolítják a kerítést, parkosítanak, s azt követően ismét közparkként és sétányként funkcionálhat a parti sáv.

Az önkormányzat a múlt héten kerített le egy körülbelül 200 méter hosszú szabad partszakaszt, hogy ott fizetős strandot alakítson ki. Civilek tiltakozásként a kormányhivatalhoz fordultak, aláírásgyűjtésbe kezdtek, és szombatra fórumot hívnak össze a település képviselő-testületének meghívásával.

Tömör István (Fidesz-KDNP), Balatonkenese polgármestere közölte: az érintett, bejáró nélküli partszakaszra, amely hivatalosan közpark, hiába helyezték ki a „Fürödni tilos!” táblát, sokan mégis fürdőzésre használták, ami már balesethez is vezetett. Hozzátette, hogy az utóbbi időben két panasz is érkezett emiatt hozzájuk, ezért döntött úgy a testület, hogy lekerítik a mintegy 200 méter hosszú, és változó, 10-25 méter szélességű parti sávot, majd strandnyitási engedélyt kérnek. Reményeik szerint egy-két héten belül megtörténik a vízminőség-vizsgálat, fogadnak vízi mentőt, elhelyeznek egy strandlejárót, és fizetős strandként megnyithat ez a partszakasz is.

A polgármester hangsúlyozta, nem bevétel céljából létesítenek a már meglévő fizetős standjuk közvetlen szomszédságában egy másikat, illetve hosszabbítják meg annak a területét – az engedélyezés feltételeitől függ, hogy abból külön strand lesz-e –, hanem kifejezetten a baleset-megelőzés miatt. A partszakasz fürdőhellyé alakításának a kiadásait szeretnék a strandbelépőkkel némileg ellensúlyozni. A tervek szerint ősszel eltávolítják a most felhúzott kerítést, és parkosítják a jelenleg csak füves területet, amihez már pályázati forrást is elnyert a település. Azt követően ismét közparkként és sétányként funkcionálhat a parti sáv.

Horváth József, az Alsóréti Üdülő Egyesület elnöke arról számolt be, hogy több módon is követelik: adják vissza a helyi lakosoknak, üdülőknek, nyaralóvendégeknek a Balatont. Álláspontjuk szerint az önkormányzat törvényt sértett, amikor a helyi civilekkel történt egyeztetés nélkül, zárt ülésen döntött egy jelentős partszakasz lezárásáról. Emiatt az illetékes kormányhivatalhoz fordultak, már mintegy 500 tiltakozó aláírást gyűjtöttek össze, és szombaton egy fórumra várják a település vezetőit, hogy megvitathassák a történteket. „Eddig kitűnő kapcsolatot ápolt az üdülőegyesület a képviselő-testülettel, ezért sem értjük a döntést, és azért sem, mert nincs rá ésszerű magyarázat, hacsak az nem, hogy a fizetős strandra akarják kényszeríteni az embereket” – fogalmazott Horváth József. Szerinte a Balaton körül számos hely létezik, ahol egy-egy partszakaszt saját felelősségére használnak fürdőzésre az emberek, ez nem lehet indoka annak, hogy a nyár közepén elvegyenek egy ekkora részt a szabad partszakasszal alig rendelkező keneseiektől, elrontva ezzel a terület balatoni panorámáját is.

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A kenesei önkormányzattal más baj is van.
Önkényesen, minden ésszerű indok nélkül, a szemétszállítás kötelező igénybe vételét a nyaralók esetében április 01-től, október 31-ig állapította meg.
Ugyan, mely nyaralót használják áprilisban, de főleg októberben?! Ráadásul, a tarifa hetenkénti 110 literes kuka edényre van kiszabva. Jó, ha ennek a tizedét, huszadát veszi igénybe egy nyaraló tulajdonosa.
Úgy tűnik, hogy az akarattyai (B.Akarattya közigazgatásilag B.Keneséhez tartozik) néhány állandó lakos szemétszállítási költségeit a nyaralók nyakába varrták.
Sajátságos, a kenesei polgármesteri észjárás.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés