Még szerdán is lehet nevezni a Kékszalagra

2012. július 4. 12:23
Szerdán még tart a nevezés, csütörtök reggel pedig elrajtolnak a hajók: részvételi rekordra számítanak a Balatonfüredről elrajtoló 44. Kékszalag MVM Partner Nagydíj Balaton-kerülő vitorlásverseny szervezői.

Részvételi rekordra számítanak a csütörtökön 9 órakor Balatonfüredről elrajtoló 44. Kékszalag MVM Partner Nagydíj Balaton-kerülő vitorlásverseny szervezői. Az eddigi csúcsot 2010-ben regisztrálták 623 hajóval, akkor több mint háromezer vitorlázó indult el Európa legrégebbi – először 1934-ben megrendezett – és legnagyobb tókerülő versenyén. Az idei Kékszalagra szerdán 23 óráig lehet nevezni.

Ezúttal – páros év lévén – többtörzsű hajók is indulhatnak a viadalon, amelyen a tavalyi vihar után most az alacsony vízállás jelenthet kihívást a versenyzőknek. A Balaton-kerülés rekordját 10 óra 40 perces idővel, 1955 óta a Nemere II tartja, amely az idén is nekivág a légvonalban 145 kilométeres távnak. A Magyar Vitorlás Szövetség tájékoztatása szerint most versenyezhet először együtt a Balaton három legnagyobb hajója, mert a Sirocco mellett a harmadik 75-ös cirkáló, a Lillafüred is – megújulva és versenyhajóvá válva – vízre került a héten. A három vitorlás építése 1944-ben kezdődött a Balatonfüredi Hajógyárban, de a vízre bocsájtás különböző időpontokban történt.

Az indulóknak a Balatonfüred-Kenese-Siófok-Keszthely-Balatonfüred útvonalat kell teljesíteniük. A szél függvényében a legjobbak várhatóan már a rajt napjának estéjén vagy éjjel befutnak a füredi mólóhoz, de a kiírás szerint szombat reggel kilencig lehet érvényesen célba érni. Tavaly a Litkey Farkas kormányozta Budapest Bank Lisa nyert, ezzel Litkey tizedszer bizonyult a leggyorsabbnak a Kékszalagon. A szervezők a verseny bevételéből a Magyar Hospice Alapítvány gyermek-otthonápolási tevékenységét támogatják.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés