Jubileumi Balaton-átúszás szombaton

2012. július 3. 13:09
Szombaton tartják a világ egyik legnépszerűbb és legnagyobb szabású szabadidősport úszórendezvényét, a 30. Balaton-átúszást a Révfülöp és Balatonboglár közötti 5,2 km-es távon – amennyiben az időjárás is kegyes lesz.

Ha az időjárás is engedi, szombaton bonyolítják le a világ egyik legnépszerűbb és legnagyobb szabású szabadidősport úszórendezvényét, a 30. Balaton-átúszást a Révfülöp és Balatonboglár közötti 5,2 km-es távon. Szántó László, a szervezőbizottság elnöke az eseményt felvezető keddi sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy az előrejelzések szerint a Balaton környékén 32 fok körüli hőmérséklet várható, a víz hőfoka pedig 26-28 fokos, azaz ideális lesz. Ezek alapján valószínűsíthető, hogy — a korábbi évektől eltérően, amikor többször került sor halasztásra — az eredetileg kijelölt időpontban tudják megrendezni az eseményt, melyen nyolc-kilencezer sportember részvételével számolnak. A lebonyolítás végleges megerősítése csütörtökön várható.

Elhangzott, hogy nevezni reggel 7 órától 13:30 óráig lehet majd szombaton a révfülöpi futballpályán. A rajt 8 órától 14 óráig folyamatosan tart. A szervezők elmondták, hogy az úszók 94 százaléka lelkes amatőr, vagyis csupán 6 százaléka élsportoló. Örömtelinek ítélték, hogy egyre több a női nevező, és szép számmal indulnak mozgáskorlátozott sportemberek is. A statisztikák szerint az indulók 8-10 százaléka külföldi.

Mivel a Pek-Snack Balaton-átúszás szervezőinek – elmondásuk szerint – a biztonság szavatolása a legfontosabb, ezúttal az úszókra mintegy 160-180 vitorlásból, kis hajóból és motorcsónakból álló úszófolyosó vigyáz, a cirkáló vízi rendőrök pedig folyamatosan figyelik a résztvevőket. Minden korábbinál népesebb, csaknem kétezer fős csapat dolgozik majd a problémamentes lebonyolításért. A sajtótájékoztatón részt vett Erdei Zsolt profi ökölvívó világbajnok, aki ötödik Balaton-átúszására készül. Az eseményhez kapcsolódó élményeiről mesélt, illetve elmondta, hogy a viadal szerinte azért nagyon fontos, mert felhívja a figyelmet a mozgás fontosságára.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés