Újra függetlenek a tihanyi bencések

2012. július 2. 10:43
Több száz év után ismét függetlenné vált a tihanyi bencés apátság, mely a jövőben nem Pannonhalmához tartozik. Korzenszky Richárd perjel szerint az önállóság nagyobb felelősséget jelent.

Több száz év után ismét függetlenné vált a tihanyi bencés apátság, a jövőben nem Pannonhalmához tartozik – mondta Korzenszky Richárd perjel az MTI érdeklődésére hétfőn. A bencés regula szerint élő közösségek mindig függetlenek voltak, a közös hagyomány alapján élők kongregációkba tömörültek; Magyarországon a XVI. században kezdődött az apátságok közösségbe, kongregációba szerveződése, Tolnai Máté pannonhalmi főapát idején – idézte fel a történelmi hátteret a perjel.

Hozzátette: a török pusztítás a magyarországi szerzetesi életet is lehetetlenné tette, az újjáéledés Pannonhalmán kezdődött, s Pannonhalma 1722-ben újjáélesztette az elenyészett apátságok közül Tihanyt, Dömölköt, Bakonybélt. Ezeknek az apátjait a pannonhalmi főapát jelölte ki; miután II. József a XVIII. század végén feloszlatta a bencés rendet is, az 1802-ben bekövetkezett visszaállítás már teljes centralizációval történt meg. I. Ferenc császár azzal a kötelezettséggel állította vissza a rendet, hogy több gimnáziumot látnak majd el, ennek a feladatnak az ellátásához a központosított szervezet fontos volt – magyarázta a perjel.

Korzenszky Richárd azt mondta: Tihanynak a mostani önállóvá válása nem leszakadás Pannonhalmáról, hanem az ősi hagyományhoz való visszatérés. Ez azt jelenti, hogy a szerzetesek nem egy országos vagy szélesebb szervezethez, hanem egy monostorhoz tartoznak egész életükben — tette hozzá. Közlése szerint az önállóság nagyobb felelősséget jelent: felelősséget a feladatok vállalásában, önmaguk fenntartásában, a szerzetesi életük formálásában.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés