A halászat hagyományait idézik fel Földváron

2012. június 26. 9:45
Az egyik legősibb balatoni mesterség bemutatása és a foglalkozás hagyományainak megőrzése a célja az I. Balatoni Halásznapnak, amelyet szombaton tartanak Balatonföldvár Keleti strandján. A halászok hosszú évek után először ismét „elszórják a nagyhálót”, amely egykor a Balatonra leginkább jellemző halászati módszernek számított.

A halászat bemutatása és a foglalkozás hagyományainak megőrzése a célja az I. Balatoni Halásznapnak, amelyet szombaton tartanak Balatonföldvár Keleti strandján. Az esemény különlegessége lesz, hogy a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. halászai hosszú évek után először ismét „elszórják a nagyhálót”, más néven öreghálót, amely egykor a Balatonra leginkább jellemző halászati módszernek számított. A tó déli partjának kínálatában hiánypótló Balatoni Halásznapot a halgazdálkodási társaság és a Balatonföldvári Kistérségi Turisztikai Egyesület közösen szervezi, hagyományteremtő céllal. Míg a tó északi partján évente több esemény mutatja be a balatoni halászat tradícióit, addig a déli oldalon erre mindeddig nem volt példa – közölték a szervezők.

A rendezvény egyik kiemelt célja az ismeretterjesztés, ahol minden érdeklődő, köztük a horgászok is, információkhoz juthat a Balatonon manapság zajló halászatról, eloszlatva többféle tévhitet. Füstös Gábor, a társaság vezérigazgatója szerint még mindig sokan hiszik azt, hogy a halászok húzzák a hálót, de ezt már csak amolyan „múltidézésként” teszik majd a rendezvényen, mert manapság már más halászati módszereket alkalmaznak. A halásznapon tesztelik azt is, hogy a szakmai feladatokat ellátó balatoni halászatból lehet-e turisztikai attrakció.

Fekete Tamás, a Balatonföldvári Kistérségi Turisztikai Egyesület elnöke hangoztatta, az új rendezvény célja a környezettudatos gondolkodás erősítése, a balatoni halászat tradícióinak ápolása, és a balatoni halnak, mint a térség kiemelt turisztikai bio-termékének népszerűsítése. Balatonföldvárnak ez azért is fontos, mert idővel szeretne a horgászat déli parti központjává válni – tette hozzá. A rendezvény részeként a vendégek figyelemmel kísérhetik a partról, vagy a vízről, hogyan dolgoznak a hivatásos halászok, és maguk is kivethetik a hálót, kipróbálva a hálóhúzást. A nap során lesz halakra épülő animációs program és gasztronómiai kínálat, régi halászati eszközöket bemutató kiállítás, és számos szórakoztató műsor is.

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés