Egy roma úgysem nyerheti meg

2012. március 2. 19:26

VV Fecó
Index
Nagyon féltem, hogy milyen lesz a megítélés bent a villában a romaságom miatt. Hogy ott bent az emberek hogy fognak rám nézni.

„Győzikét és a celebes Big Brother kivéve te vagy az első nyíltan roma szereplő a magyar valóságshow-k tízéves történetében. Szerinted miért nem volt előtted senki?

Nekem ez természetes volt. Meg akartam mutatni azt, hogy nemcsak rossz romák vannak, hanem igenis vannak köztünk jók is. És lehet, hogy a többsége jó, de lehet, hogy ezért nem kapnak állást. És ha már csak annyit tudtam tenni, hogy egy pár emberben megváltoztak a gondolatok a romákkal szemben, akkor már megérte a bent létem. Ha egy pár roma ember kap ezért munkát.

De nagyon féltem, hogy milyen lesz a megítélés bent a villában a romaságom miatt. Hogy ott bent az emberek hogy fognak rám nézni. Hogy nem akarnak-e emiatt ott bent kikészíteni vagy előítéletekkel élni. De nemhogy hátrányomra vált, hogy benn voltam romaként, hanem előnyömre.

Amikor megláttak bent cigányul táncolni a többiek, azt mondták, hogy nem láttak még ilyet. Az Attila, a Csaba rockon nőttek fel, azt se tudták mi az a cigányzene, megmutattam nekik. Amikor meghallottak egy siratót, sírtak. Mondták, hogy ilyet még életükben nem hallottak.

És szerinted ez az átlagos, ilyen lelkesen gondolkodik a többség a cigányokról?

Magyarországon nagyon elítélik a romákat. Észrevettem, hogy amikor elmegyek egy boltba, jön utánam a vagyonőr, hogy lopok. Az egyikhez odamentem, belenéztem a szemébe, és mondtam neki, hogy soha életemben nem lopnék, nem úgy neveltek. Van magyar közt is meg van roma közt is jó, rossz ember. Emberek vagyunk.

Az előítéleteket úgy kell leküzdeni, hogy az embernek egész életén keresztül kell küzdenie, hogy megmutassa azt, hogy jó ember. Hogy nem az vagyok, amit látnak a hírekben, hanem hogy jó ember vagyok. A telekommunikácós cégnél kézi összeszerelőből raktáros lettem, mentem előre. És hiába csináltam jobban mindent, Sztahanovnak hívtak a kollégáim, még szünetre sem mentem ki, de nem tettek meg műszakvezetőnek. A villában is maximalista voltam. Ki is borultam, mert semelyik heti feladatot sem tudtam megnyerni. Úgy éreztem, olyan, mint kint a való életben, ugyanúgy vagyok bent is, hogy maximálisan odateszem magamat és nem jön össze.

Amikor 13 éves lehettem, és volt nálam 150 vagy 200 forint és csokit akartam venni. Nem tudtam dönteni, és álltam a polc előtt és gondolkoztam, Snickers vagy Bounty, Snickers vagy Bounty. Erre a vagyonőr megfogta a kezemet és hátravitt, és kipakoltatta a zsebeimet. Ez egy akkora törés volt bennem, hogy most ezt miért csinálják velem. Nem talált nálam semmit és kiengedett hátul. Szégyen volt bennem, hogy te úristen, hogy engem miért visznek oda be?”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 85 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem igaz nagyon sokan vannak akik ilyen származással nyertek, és emellett tisztességes és jó emberek is.

"Győzikét és a celebes Big Brother kivéve te vagy az első nyíltan roma szereplő a magyar valóságshow-k tízéves történetében. Szerinted miért nem volt előtted senki?"

VV Béci és VV Gigi? Úgy tudom ők is nyíltan romák voltak.

Egy volt tanítványom, aki egyébként értelmes cigánygyerekként arra panaszkodott, hogy a hazai rasszizmus miatt nem kap munkát.
Eddig többször is próbálkozott az Auchannál meg a Coránál.
Felháborodva érdeklődtem az adott nagyárúház vezetőjénél. Elmondta, hogy hónapokig kísérleteztek a roma alkalmazottakkal, de amikor sorozatosan elkéstek, hetente hiányoztak igazolatlanul, időnként az áruház közepén tartottak családi összejöveteleket, másokkal kellett elvégeztetni a felületesen hátrahagyott munkafeladataikat, akkor letettek a további próbálkozásról.

Túl sokba került egy-egy roma alkalmazott a cégnek, és rontortta az üzletmenetet a magatartásuk. Nem a jelenlétük, nem a származásuk, az senkit nem érdekelt. Hanem a beilleszkedésre, az általánosan megkövetelt és mások által könnyedén betartott munkafegyelemre való hajlandóságuk hiánya.

Mit lehet ezután mondani szegény érintettnek? Próbáltam közvetíteni neki a felhozott kifogásokat.

Válasz: mi ilyenek vagyunk, nálunk ez így szokás. Ennyi.

A követelményeknek való megfelelés ígérete csak addig fogadható el számára, amíg be nem kerül a céghez. Azután szép fokozatosan egyre inkább otthon érzi magát a munkahelyén, és a hazai szokásokat akarja ott is követni.

Iskolás korában az illető tisztességesen tanuló, viselkedő diák volt. De amint befejezte az iskolai tanulmányait, azonnal a családi "hagyományok" szorításába zuhant vissza.

És a mesterségesen gerjesztett és terjesztett hazugságok (rasszizmus) mögé bújva másokra mutogat, amikor nem képes megfelelni.

Akkor most mi a teendő? Legalább gondoljuk és gondoltassuk végig a folyamatokat az érintettekkel is.

Nem csak Tipperary-ig hosszú az út. Az elvtelen és szinte mindent megengedő babusgatás helyett a tanulásra és munkára serkentés egyrészt, a tényleg dolgozni akaró és tudó cigányoknak, ha nem is befogadása, de beengedése a másik oldalról, kis lépésekben hozhat majd megoldást.

A helyzet valós, csak az okok és a következtetések sántítanak.

Nálunk az okokkal foglalkozókat gyakran megbélyegzik, pedig a tünetek mögött minden esetben okok húzódnak meg.

Az un. tudományos szociológiaivizsgálatok és elemzések soha nem képesek túljutni a "tényfeltárás" kizárólagosan tünetekre irányuló részén. Ezért nem tekinthető tudományos igényű tevékenységnek, ami a hazai, militáns neoliberális, egyebeket kirekesztő szakmai diktatúra alatt létezik. És téblábol, handabandázik, de egyetlen értelmes, eredményre vezető programot nem volt képes felmutatni roma ügyben az elmúlt 50 év alatt.

Ez sajnos előfordul, mert az (egyébként eluralkodott, más nézeteket kirekesztő) liberális szociológia ezt generálja, minden eszközzel ezt erölteti.

Ha nem csak reagál, de legalább félszemmel el is olvassa, olvasná, amiről véleményt ír, akkor láthatta volna, hogy a felvetésére ad választ a kommentem.

És hivatkozott mondatok nincsenek benne.

Ezért a "véleményét" nem tudom értelmezni.
Üdv.

"Rasszista indíttatású bűncselekményt" ír.
Ez maga a nyilt rasszizmus. ostobaság, műveletlenség jele.

Büntetendő cselekmény.

Ezzel egyet értek én is.

Az elutasítottságnak többnyire pontosan néven nevezhető okai vannak.

Vagy azért gyűlölnek, utasítanak el, mert elvették a tiedet és örökös bűntudatban kénytelenek élni - miattad (Lásd Trianon következményeit), vagy azért gyűlöl, utasít el, mert belerondítasz egy feljetteb, kohetrens kultúrába és tönkreteszed azt amiért más nemzedékeken keresztül dolgozott.

Ami szomoú az egészben, az az hogy Feco az integrálódott romungró csoport képviselője. Az Eu normán kívülálló oláhcigány százezrek több tíz éven át történő irdatlan pénzzel, verítékkel töténő beillesztése legjobb esetben is csak ilyen Fecókat eredményez. És akkor mi van,reménytelen az egész...

Most kb 17 ezer ember lehet előzetesben vagy börtönben. Ennyi a férőhely, amit lassan bővíteni kellene, márcsak ha arra gondolok, hogy a bűnelkövetésben túlreprezentált cigány népesség abszolút és relatív értelemben is növekszik. Az, hogy a felnőtt cigány férfiak hány százaléka börtönviselt érdekes adat lenne, gondolom az amerikai néger populáció hasonló adatával lenne egyező (~25%). Azért azt se felejtsük el, hogy néhány büncselekmény esetén már nem is próbálják a törvényt alkalmazni a kisebbségre- gondolok itt a 14 évesen szülő cigánylányok esetére.

Gyermekvédelmi tapasztalaton alapján ki tudom jelenteni, hogy a romák társadalmi integrálásáért eddig a legeredményesebben a bentlakásos gyermekintézmények voltak képesek tenni.

Bár egy-egy hétvégi, vagy ünnepnapi hazautazás akár az éves nevelőmunka eredményeit romba tudta dönteni, voltak kézzelfogható eredmények. Nagyon sok korábbi állami nevelt tanítványból lett becsületesen dolgozó, képzett szakember a romák között. Sőt, egyáltalán nem ritka a diplomás szakember sem. De ezek a képzett cigányok szinte kivétel nélkül az őket visszarántó konvencionális, nem ritka esetben lump vagy munkanélküli életmódot folytató roma környezetből kiemelve, vagy eltávolítva nevelték, képezték.

Nagyon sok cigány gyermek (szerintem ma már a többségük) úgy nő fel, hogy rendezett családi otthont még mutatóban sem lát gyermekkorában. Az életvitel elsajátítására esélye sem lehet. És akkor jön a liberális szociológus és "kezeli" őket. Agyrém.

Amíg akad olyan gazember, aki adja alájuk a lovat, és mentséget kínál minden gazemberségre, csak azért, hogy a hungarofóbiájának, a magyargyalázó ösztöneinek szabad utat engedjen, amíg liberális álszociológusok tobzódnak a honban, addig semmi, de semmi javulás nem várható.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában