Nagyon úgy tűnik, felesleges szolgáltatásra költ milliókat a bajai önkormányzat

2024. május 17. 19:45

Az alkalmazásnak kevesebb, mint kétszáz aktív felhasználója van.

2024. május 17. 19:45
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Első ránézésre is értelmetlen fejlesztésbe vágott bele a bajai önkormányzat a tavasszal – hívták fel a figyelmünket helyi lakosok. Az exmomentumos Nyirati Klára által irányított város egy új kommunikációs csatornát hozott létre, hogy azon keresztül tájékoztassa a lakosságot a fontosabb hírekről, eseményekről illetve, hogy ezen keresztül tartsa a kapcsolatot a lakosokkal. 

A város honlapjáról is elérhető tájékoztatás szerint az alkalmazást közösségek, önkormányzatok és intézmények számára fejlesztettek ki, hogy könnyen és gyorsan kapcsolatba léphessenek a polgárokkal. „Ha egy utcát le kell zárni, vagy viharhelyzet miatt biztonsági figyelmeztetés van érvényben, a lakók tájékozódni tudnak az alkalmazáson keresztül. Gyors, egyszerű, adatvédelmi szempontból biztonságos és mindenki számára díjmentesen elérhető.”

A Munipolis tehát egy olyan – okostelefonra is letölthető – alkalmazás, ami a felhasználó igényei alapján e-mail, SMS vagy mobil applikáción keresztül küld információkat. 

Bár a felhasználók számára az applikáció ingyenes,

a cseh cég programjának használatáért természetesen fizetnie kell az önkormányzatnak. 

Mindezt azért is tartják egyesek problémásnak, mert számos, ingyenes kommunikációs csatorna létezik jelenleg is. Többen feltették a kérdést, hogy akkor mire való a város saját honlapja, ahol azelőtt is megjelentek a fontos hírek, információk, amelyekhez bárki – akár telefonon akár más eszközön – minden további nélkül hozzáférhetett?

Azoknak, akik pedig mindenképpen azonnal, úgynevezett push-üzenet formájában szeretnének értesülni a legújabb információkról, a város honlapját üzemeltető rendszergazdák néhány kattintással tucatnyi alkalmazás bármelyikét „integrálhatják” a város weblapjába, szinte fillérekért.

Ehhez képest a Nyirati Klára polgármester által kötött, lapunk birtokába került szerződésrészlet szerint idén februártól jövő januárig csaknem 4 millió forintot költ az önkormányzat erre a szolgáltatásra.

 


Ráadásul a licenszdíj és az okosújság esetében a féléves fizetési időköz azt feltételezi , hogy 

az ott megadott összegek dupláját kell kifizetnie az önkormányzatnak jövő év január 31-ig, ami azt jelenti, hogy a 3,9 valójában 7 millió forint. 

Bár lehet, hogy a Munipolis nem haszontalan rendszer, de a felhasználók száma és az interaktivitás fényében luxuskiadásnak tűnik, arról nem is beszélve, hogy a város hivatalos honlapja most is működik.

A 34 ezres Baja Munipolis oldalának jelenleg ugyanis 192 aktív felhasználója van.

Sokkal olcsóbb lett volna előfizetni egy 35 eurós push-üzenetküldő, és egy fejlett kérdőíves alkalmazásra, amiből például 16 ezer forintba kerül egy olyan verzió, ami mindent tud, ami elvárható – hívták fel a figyelmet forrásaink. 
 

 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-91
2024. június 01. 00:29
🍓 ️ ­É­r­t­é­k­e­­­l­d­ ­­a­ ­­­s­­z­e­­­x­­i­ ­­p­­u­n­­c­­i­­m­­­a­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­­.­­­𝐗­­­𝟏­𝟖­.­𝐅­­­𝐔­­𝐍
T. Péter
2024. május 17. 21:41 Szerkesztve
"a város honlapját üzemeltető rendszergazdák néhány kattintással tucatnyi alkalmazás bármelyikét „integrálhatják” a város weblapjába, szinte fillérekért." Róbert, rákérdezhetek? Fogalmad sincs, amiről beszélsz, ugye? A hírek szerint kábé alig egy hónapja indult az egész. Talán még várhatsz egy kicsit, mielőtt kiderül, hogy van-e értelme. Jó pár önkormányzatnak van már ilyesmije, és vélhetően egyre többnek lesz. És ha nem egy nagyobb városról vagy fővárosi kerületről van szó, alkalomadtán olcsóbb és kifizetődőbb lehet egy már létező rendszerhez csatlakozni, mint sajátot fejlesztetni ki. Az utóbbi garantáltan nem fog kijönni ennyiből. (És nem néztem utána, direkt, hogy milyen színekben van most a bajai önkormányzat. Nem érdekel. A fenti oldalfüggetlenül igaz.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!