Meddig és hogyan kell bejelenteni, ha valaki indulna az önkormányzati választáson? Íme, a részletek!

2024. április 02. 17:00

Ki lehet képviselőjelölt, polgármester- vagy főpolgármester-jelölt? Helyretesszük!

2024. április 02. 17:00
null

Nyitókép: Nemzeti Választási Iroda

Pár nap múlva minden jegyzőnek és vármegyei jegyzőnek meg kell állapítania, hogy az önkormányzati választáson hány ajánlásra van szükség a jelöltek és listák indulásához – közölte az MTI. A választási eljárásról szóló törvény szerint a június 9-ei önkormányzati választáson azok a jelöltek és listák vehetnek részt, amelyek összegyűjtötték az induláshoz szükséges számú választópolgári támogató ajánlást.

A választópolgárok több jelöltet is ajánlhatnak.

Azokon a településeken, ahol tízezernél kevesebb a lakosok száma, egyéni listás jelöltek, a tízezernél több lakosú településeken pedig egyéni választókerületi jelöltek indulhatnak a képviselő-testületi tagságért. 

Ki lehet képviselőjelölt?
A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvény szerint képviselőjelölt az lehet, akit az adott választókerület választópolgárainak legalább 1%-a jelöltnek ajánlott. 

Ki lehet polgármesterjelölt?

Polgármesterjelölt az lehet, akit a tízezer vagy annál kevesebb lakosú település választópolgárainak legalább 3%-a, a tízezer lakost meghaladó, de százezer vagy annál kevesebb lakosú település esetén legalább 300 választópolgár, a százezernél több lakosú település esetén legalább 500 választópolgár jelöltnek ajánlott.

Ki lehet főpolgármester-jelölt?

Főpolgármester-jelölt pedig az lehet, akit legalább 5000 választópolgár jelöltnek ajánlott.

Fontos még kiemelni, hogy a vármegyei választókerületben listát az a jelölőszervezet állíthat, amely a választókerület választópolgárai 0,5%-ának ajánlását összegyűjtötte.

A Magyar Nemzet emlékeztet: a tízezer fölötti településeken a polgármester-, illetve a főpolgármester-jelölt esetében a törvény határozza meg a minimális ajánlások számát, arról külön nem kell rendelkezni. Azonban a többi esetben, bár a jogszabály rögzíti, hogy a jelölteknek a választók hány százalékának támogatását kell megszerezniük az induláshoz, 

a jelöltállításhoz szükséges ajánlások pontos számát a választási iroda vezetőjének – azaz a jegyzőnek – kell megállapítania.

A portál kifejti: ez azt jelenti, hogy a tízezer és az alatti településeken mind a polgármesterjelöltek, mind az egyéni képviselőjelöltek, a tízezer fölötti településeken az egyéni képviselőjelöltek állításához szükséges minimális ajánlásszámot a helyi választási iroda vezetője, azaz a jegyző állapítja meg, míg a vármegyékben a lista állításához szükséges ajánlások számát a területi választási iroda vezetője, azaz a vármegyei jegyző állapítja meg.

Az ajánlások számát csütörtökön, április 4-én kell megállapítani, ehhez pedig az április 3-án, szerdán a névjegyzékben szereplők adatait kell alapul venni. Az egyéni listás és az egyéni választókerületi jelöltet, a polgármesterjelöltet és a főpolgármester-jelöltet legkésőbb május 6-án 16 óráig kell bejelenteni. A kompenzációs listát, a fővárosi listát és a vármegyei listát pedig legkésőbb május 7-én 16 óráig kell bejelenteni – foglalja össze a Magyar Nemzet.

Ezt is ajánljuk a témában

Ki veszi be a fővárost?

Egyre több budapesti kerületben derül ki, hogy kik indulnak a polgármesteri posztért a júniusi választáson, és mostanra a főpolgármester-jelöltek is színre léptek. Megnéztük, mi a helyzet Budapesten.

 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:15
🍓 ️ ­­­A­­ ­­d­­ö­­g­­ö­­­s­ ­­l­­­á­n­y­­o­k­­ ­­v­á­­r­­n­­­a­­­k­­­ ­­r­­á­­­d­­ 👉 𝗪­­𝗪­­𝗪­­­.­­𝗖­­­𝗨­𝗠𝟰­­.­­­𝗙­𝗨­𝗡
pollip
2024. április 02. 18:14
Hoppá! Mutassátok !
stofflet02
2024. április 02. 17:14
stofflet nickjei a teljesség igénye nélkül: stofflet P.F.Juli gyzoltan-2 öcsicipő Speer elismert felhasználó Van még neki vagy 10. Ezekkel pontozza fel a neki tetszőt cikkeket, hozzászólásokat, illetve le azokat, amik nem tetszenek neki. Nincs élete, a nap 24 órájában itt tobzódik, kilép az egyikkel, belép a másikkal. Üldözési mániája van és Ukrán náci!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!