Fájhat Karácsony feje: közpénzből készpénzt csináltak a hídpénzbotrány szereplői

2024. április 13. 07:37

Megdőlt a főpolgármester védekezése, a Kehi vizsgálata bizonyítja, hogy a Lánchíd-projekt kivitelezője a fővállalkozói szerződés megkötését követően utalt 1,3 milliárd forintot Vig Mór cégének.

2024. április 13. 07:37
null

Nyitókép: Mirkó István/Magyar Nemzet

Hiába próbálta Karácsony Gergely és köre eltolni magától a hídpénzbotrányt, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) pénteken közzétett részjelentése lerántotta a leplet a baloldal egyik legnagyobb korrupciós botrányáról. Emlékezetes, a Lánchíd-felújítás kapcsán a Kehi idén januárban indított vizsgálatot Tényi István bejelentése alapján.  A Magyar Nemzet kérdésére akkor közölték, hogy a kormányzati ellenőrzés keretében a közpénzek felhasználását, valamint a nemzeti vagyonnal való gazdálkodás szabályszerűségét, a gazdaságosságát és hatékonyságát vizsgálják.

Gyanús pénzmozgások

Nos, kiderült, a jelentés gyanús pénzmozgásokat tárt fel a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt. és a számlagyáras Vig Mór cége között. A dokumentum pontosan, lépésről lépésre bemutatja a folyamatot, a dátumok pedig alapjaiban cáfolják meg a botránytól menekülő főpolgármester eddigi védekezését.

Ezt is ajánljuk a témában

Karácsonyék ugyanis azzal érveltek, hogy a renoválás és a gyanút keltő pénzmozgások között nincs időbeli egybeesés. Ismert: az A-Híd Zrt. közel másfél milliárd forintot utalt át Vig Mór Sunstrike Hungary Kft. nevű cégéhez. Az utalások két ok miatt keltettek gyanút. Egyrészt az A-Híd a korábbihoz képest összességében ötmilliárd forinttal drágábban végezte el a híd felújítását, másrészt a másfél milliárd forint átutalására a mai napig nem adott senki semmilyen magyarázatot, annak üzleti vagy más oka nem ismert.

Az időbeliség ügyét a Kehi jelentése alaposan körbejárta: rögzítették, hogy a Lánchíd felújításáról szóló közbeszerzési eljárást 2020. augusztus 4-én írták ki. A BKK Budapesti Közlekedési Központ Zrt. 2021. február 2-án kötött szerződést az A-Híddal, a cég 2023. május 15-én jelentette készre a beruházást, a műszaki átadás-átvétel pedig tavaly július 13-án fejeződött be.

Összeomlott a főpolgármester védekezése

Rátérve a pénzmozgások időpontjára, a Kehi rögzítette, hogy az A-Híd több részletben összesen 1,54 milliárdot utalt Vig Mór kft.-jének 39 részletben. Az első utalás 2020. november elején, egy héttel a közbeszerzési eljárás során beérkezett ajánlatok bontása után történt meg. Ezt további két tranzakció követte 2020. december 9-én és 2021. január 19-én, mire eljutunk a szerződés 2021. február eleji aláírásához.

Ami a lényeg: a dátumok tételesen cáfolják Karácsonyék védekezését, a másfél milliárd forint egésze a közbeszerzési eljárás alatt, 1,3 milliárd forint pedig – 36 részletben – a kivitelezési szerződés megkötése után került az A-Hídtól a számlagyáras exügyvéd cégéhez.

A beérkezett ajánlatok bontásának időpontja azért lényeges egy közbeszerzési eljárás során, mert az ajánlatkérő (ez esetben a BKK Budapesti Közlekedési Központ Zrt.) a bontást követően látja a beérkezett ajánlatokat, és bár a közbeszerzés végeredményét még nem hirdetik ki, de már pontosan lehet látni, hogy az adott közbeszerzési eljáráson melyik cég nyert. Az A-Híd Zrt. a Kehi szerint az első utalást a BKK-hoz beérkezett ajánlatok bontását (2020. október 28. napja) követő egy héttel teljesítette Vig Mór cége, a Sunstrike Hungary Kft. részére 71 648 320 Ft összegben, azaz egy héttel azután, hogy a BKK már tudhatta, hogy ki nyerte meg a Lánchíd felújításának projektét, csak még formálisan nem hirdették ki a győztest, és nem kötöttek vele szerződést.

Közpénzből készpénz

A Kehi még egy szempontra rámutatott. Mégpedig arra, hogy a Sunstrike-hoz érkezett 1,54 milliárd forintból 1,51 milliárdot utaltak tovább két ügyvéd részére. A továbbított summából – a tranzakciók időpontja és összege alapján beazonosítható módon – 1,34 milliárd forintot 39 alkalommal, jellemzően az átutalás napján vagy azt követő néhány napon belül készpénzben felvettek. Az utalások és a készpénzfelvételek sorrendje, illetve a beruházóhoz érkező kifizetések között időbeli összefüggés fedezhető fel.

A két ügyvéd kiléte az eddigi bűnügyi és más információkból kikövetkeztethető. Egyikőjük Vig Mór (aki nem mellesleg Vig Dávid Amnesty-vezér testvére), másikuk Hegedüs Dániel, akinek – mint a Kehi is utalt rá – egy épületben volt irodája Viggel. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal azt is hangsúlyozta, hogy a jelentés megállapításai alapján további bűncselekmények gyanúja is felmerülhet.

Karácsonynak világos választ kell adnia

A Kehi-jelentéssel összefüggésben megszólalt Hidvéghi Balázs, a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltjének, Szentkirályi Alexandrának a kampányfőnöke. Elmondása szerint a Városháza az előző főpolgármester, Tarlós István által letárgyalt, kedvezőbb szerződés helyett egy csökkentett műszaki tartalmú, de 5,5 milliárd forinttal drágább megállapodást kötött az A-Híd Zrt.-vel a Lánchíd felújítására. Az új szerződésben például a felvehető előleget ötvenszeresére emelték a korábbi megállapodáshoz képest – jegyezte meg.

Hidvéghi Balázs szerint felmerül a kérdés: miért került egy csökkentett műszaki tartalmú megállapodás többe, miért volt szükség ilyen óriási összeg átutalására a Sunstrike Hungary Kft. számára, miért kellett ezeket a pénzeket azonnal felvenni, és mi lett velük, hol van a pénz? Szerinte jogos az az igény, hogy Karácsony Gergely főpolgármester álljon ki és adjon világos választ ezekre a kérdésekre. 

Mit csinált a Transparency?

Nem elhanyagolható körülmény az sem, hogy a Transparency International jogilag átláthatónak minősítette a botrányba fulladt Lánchíd-felújítást. A Soros-szervezet saját honlapján még be is számolt arról, milyen sikeresen zárult a Széchenyi Lánchíd felújításának kivitelezési munkáira vonatkozó közbeszerzési eljárás, majd közölték, hogy minden jogszerűen és tisztességesen zajlott. Dacára annak, hogy a Közbeszerzési Hatóság nyilvántartása szerint a Transparency International (TI) magyarországi szervezetének nem volt akkreditált közbeszerzési tanácsadója, amikor a Lánchíd felújítási tenderének tisztaságát vizsgálta. A probléma azzal van, hogy ezért ötmillió forint megbízási díjat kapott a cég.

Érdemes ennek kapcsán felidézni a Közbeszerzési Hatóság elnökének nyilatkozatát. Kovács László a Magyar Nemzetnek úgy fogalmazott: egészen egyszerűen kizárható, hogy a TI-nek meglenne a szükséges, rendkívül speciális közbeszerzési-, illetve más szaktudása ahhoz, hogy megítélhessen egy olyan jellegű eljárást, mint amilyen a Lánchíd felújításáé volt.

Kerestük a Transparency International hazai szervezetét, hogy a Kehi-jelentés fényében is átláthatónak és tisztességesnek ítélik-e meg a Lánchíd-projektet.

Összesen 177 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:11
🍓 ️ ­A­­ ­d­­ö­­­g­­­ö­s­­ ­l­­­á­n­­y­­o­k­ ­v­­á­­­r­­n­­­a­­k­ ­­­r­­á­­d­ 👉 𝗪­­𝗪­­­𝗪­­­.­𝗖­­­𝗨­­­𝗠𝟰­.­­𝗙­­𝗨­­­𝗡
Mich99
2024. április 15. 02:48
Dehogy fáj a feje! A Moslékra éppen egy teljesen amorális alapállás a jellemző, őket (látszólag) egyáltalán nem zavarja, hogy ha óriási lopás és korrupció vádja merül fel ellenük, sőt (látszólag) az sem zavarja őket, ha a bíróság (erőszakos tettekért) elítéli őket, ők mennek tovább, MINTHA MI SEM TÖRTÉNT VOLNA...!
somatic335 - Legyetek bátorak
2024. április 13. 21:56
Azért van pofája a Fidesznek. Milliók mennek el hetente a Megafosra és ezek közpénzeznek...
EX_Terminator
2024. április 13. 21:32
ÉS AZÉRT MERTTI GYALÁZATOS GATZEMBEREK BŰNÖZŐK TERRORISTÁK ELMEBETEG FÉRGEK MERT EZ NEM VAGYOK HAJLANDÓ LE MERÉSZELTEK NÁCVIZIN MEG FOGLAK BENNETEKET ÖLNI! TI FÉRGEK MINDENÉRT AZON KÍVŰL HOGY ÖRÖKRE ELTAKARODTOK HULLÁK VAGYTOK!!! ÉS NINCS BOCSÁNTA NINCS TÜRELEM NINCS TOLERANCI NINCS BÉKE! EGYERŰEN MEGÖLLEK!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!