Vádat emelt az ügyészség a bangladesi sziámi ikrek szétválasztását dokumentálók ellen

2024. február 15. 15:14

A felvételek illetéktelen személyek által történő megismerése sértette a kiskorúak emberi méltóságát – derült ki az ügyészség közleményéből.

2024. február 15. 15:14

Vádat emelt a Budakörnyéki Járási Ügyészség három férfi ellen, akik ritka műtéti beavatkozásról készült felvételeket szereztek meg és kezeltek részben jogtalanul – ismertette a Pest Vármegyei Főügyészség közlése alapjén az Index.

A vádirat szerint az ügy három vádlottja 2019 júliusában együtt utazott el egy dél-ázsiai országba azért, hogy a technikai személyzet tagjaként – dokumentumfilm készítése céljából – részt vegyenek egy ritka sebészeti beavatkozás megfigyelésében. Mindhárman 

előzetesen írásban vállalták, hogy az operáció alatt tudomásukra jutott adatokat, információkat bizalmasan kezelik, titokban tartják, 

és az arra jogosultak előzetes írásbeli hozzájárulása nélkül nyilvánosságra nem hozzák, illetéktelen harmadik személynek nem adják át. 

A műtét helyszínéül szolgáló kórház mennyezeti kamerarendszere az egész beavatkozásról folyamatosan készített felvételeket, amelyeket automatikusan egy merevlemezre mentett, és 15 napig tárolt. A merevlemez az egyik kórházi helyiség álmennyezete felett volt elhelyezve, és ahhoz csak meghatározott, arra felhatalmazott személyzetnek volt hozzáférési joga.

A vádlottak közül ketten a műtétet követő néhány napon belül kibontották az érintett helyiség álmennyezetét, és a – többek között a műtét felvételét is tartalmazó – merevlemezt kicserélték egy másik adattároló egységre. A művelet közben a két vádlottról egy ismeretlen társuk fényképfelvételt is készített. Az ügy harmadik vádlottja ezzel párhuzamosan a műtéti eljárás során használt beépített kamerával rendelkező mikroszkóp felvételét másolta át saját adathordozójára a kórház tudta és engedélye nélkül – derült ki a közleményből.

Ezt is ajánljuk a témában

Megsértették a kiskorúak emberi méltóságát

Miután hazatértek Magyarországra, pár nap múlva egyikük egy közösségi oldalra posztolta a merevlemez kicseréléséről készített fényképfelvételt. A képet azzal kommentálta, hogy ellopták a felvételeket, mert azt a kórház meg akarta tartani. A harmadik vádlott – az arra jogosultak engedélyével – a műtét előtt és alatt is készített a helyszínen felvételeket, mivel a műtéten áteső személyek képviselőivel korábban szóban és írásban is egyeztetett arról, hogy dokumentumfilmet készít az eljárásról. 

A műtét után azonban megromlott a kapcsolat a vádlott és a képviselők között,

 így megállapodás nem született a film létrehozásáról. 

Ezután a megműtött személyek képviselői felszólították a vádlottat, hogy a filmkészítési szándékáról tegyen le, titoktartási nyilatkozatának tegyen eleget. Egyben visszavonták korábbi engedélyüket a felvett kép- és hanganyagok felhasználására. Ennek ellenére a vádlott a kép- és hanganyagokat továbbra is kezelte és különböző adathordozókon csoportosította – sorolták a közleményben.

Emellett ő és egy másik vádlott-társa is több ember részére küldött olyan, a kórházban készült képeket, amelyeken a műtéten átesett személyeket – a beavatkozás következtében – öntudatlan, kiszolgáltatott és így méltatlan helyzetben ábrázolta. A felvételek illetéktelen személyek által történő megismerése sértette a képeken szereplő kiskorúak emberi méltóságát – írták.

Az ügyben a Budakörnyéki Járási Ügyészség az elkövetők ellen információs rendszer vagy adat megsértésének, tiltott adatszerzés bűntette és különleges személyes adattal visszaélés vétsége miatt emelt vádat – idézte a lap.

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

 

 

 

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bunko-jobbos
2024. február 15. 18:02
Istenem, hát genetikailag szereti a pénzt. A nagy füzet c. filmjében van egy jelenet, mikor felrobbantja az egyik főszereplő a nácikat. Vagy ilyesmi, már rég láttam. A rendező mélylelkének kívánságát vetíti elénk. Mármint hogy kiirtaná az összes németet, nácit. Ez csak úgy eszembe jutott. A bosszú népe.
szarvas-2
2024. február 15. 16:17
A zsici Szász János-aki 7 csilliárdért csinált volna Hunyadi filmet-ami a Kósza és a Csikó nevű pasik homoerotikus pornójárol szólt volna a szüzsé szerint-kiderülvén a végén Antigoné szerűen hogy testvérek is- amit csak a Vajna halála kaszált el. Szégyen. EZ az ő projektje volt-időközben az usaba szökött. :)
Interista
2024. február 15. 15:31
Több10 milliós pénz büntetés, plusz 2-3 év fogház .
Gullwing
2024. február 15. 15:29 Szerkesztve
A libcsi Szász János féle akció.... Csodálkozunk ezen?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!